x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Chirurgie la 1800 i.Hr.

Chirurgie la 1800 i.Hr.

21 Mar 2005   •   00:00

  • de DANIELA SONTICA
  • ISTORIA MEDICINEI
  • Descoperirile arheologice facute in Orientul Mijlociu incepand cu secolul al XIX-lea au inceput sa dezlege putin cate putin din misterul vechii civilizatii mesopotamiene. Codul lui Hammurabi, primul cod de legi scris al omenirii, datand din anul 1.800 i.Hr., mentioneaza unele lucruri despre medicina practicata in acele zone.

    Akkadienii, unul dintre popoarele mesopotamiene, practicau hepatoscopia. Ei "citeau" in ficatul animalului adus jertfa zeilor bolile de care suferea stapanul acestuia. Akkadienii foloseau aceste informatii pentru a-l ruga pe unul dintre zei sa-l ajute pe stapanul bolnav si sa alunge spiritele care ii provocau suferinte.

    Operau cataracta

    Marturiile arheologice atesta ca mesopotamienii efectuau curent chiar si operatii de cataracta. La akkadieni, terapia era asociata cu ofrande inchinate zeilor, cu incantatii si sacrificii. Azi stim din Codul lui Hammurabi ca akkadienii detineau si arta de a pansa ranile, de a opera si ingriji fracturile. Remediile prescrise constau mai ales din amestecuri de plante, aloe vera fiind foarte apreciata. Uimitor este ca tablitele cuneiforme gasite in siturile arheologice vorbesc despre faptul ca asirienii cunosteau peste 500 de medicamente de origine minerala. Mesopotamienii, ca si egiptenii, puneau mare pret pe beneficiul apelor termale.

    S-au descoperit tratate mesopotamiene de aromoterapie foarte elaborate, parfumul diferitelor plante fiind folosit atat in scop preventiv, cat si curativ.

    TURNUL BABEL. Cultura mesopotamiana s-a dezvoltat intre vaile fluviilor Tigru si Eufrat, in limba greaca Mesopotamia insemnand chiar "Tara dintre fluvii". Primii locuitori ai tinutului au fost sumerienii, apoi le-au urmat asirienii si akkadienii, al caror principal oras a fost Babilon ("Poarta Divinitatii"), in care s-a construit vestitul Turn Babel (foto).

    PRIMII. Mesopotamienii sunt un popor dintre cele mai vechi ale omenirii. Ei au inventat scrisul, au construit primele orase civilizate, intre care Ur, Nipur, Kis, Babilon, Ninive si Asur, au facut primele incercari de irigatii sistematizate in agricultura, au initiat primele schimburi comerciale cu alte popoare, au facut descoperiri in astrologie si astronomie. Cei mai cunoscuti regi ai lor au fost Hammurabi si Nabucodonosor.

    REPERE
    TRATAT. Fizicianul grec Pedanius Dioscoride a publicat in anul 60 d.Hr. tratatul celebru "De materia medica", in care sunt descrise 500 de plante si 35 de produse animale. Dintre plantele mentionate in tratat, 90 sunt utilizate si in zilele noastre.

    INVOCATIE. In jurul anului 1065, rabinul Moses Maimonides, medic si filozof evreu, a devenit cunoscut pentru invataturile sale medicale. In secolul al XX-lea, invocatia cunoscuta sub numele de "Rugaciunea lui Maimonides" mai era rostita la absolvire in unele facultati de medicina.

    ESTETICA. Medicul italian Gaspare Tagliacozzi a publicat in 1597 studiile sale despre reconstructia nasului, devenind astfel primul practicant al chirurgiei plastice moderne.

    SIDA. Dermatologul austriac Moritz Kaposi a descris in 1872 boala de piele numita Sarcomul Kaposi, care spre sfarsitul secolului al XX-lea a fost asociata cu sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).

    VACCIN. Louis Pasteur a descoperit in 1880 bacteriile Streptococus, Stafilococus si Pneumococus si a realizat un vaccin contra antraxului si a holerei puilor de gaina.

    TRANSPLANT. Chirurgul sud-african de origine romana Christiaan Barnard a facut in 1967 primul transplant uman de inima. Pacientul sau a trait 18 zile, sucomband din cauza unei pneumonii postoperatorii.

    PARKINSON. In 1987, chirurgul mexican Ignacio Navarro a pus la punct o metoda chirurgicala de a trata cazurile grave de Parkinson: implantarea la nivelul creierului a unui tesut suprarenal, ceea ce determina producerea de catre creier a dopaminei, substanta deficitara in boala Parkinson.
    ×