LA STOMATOLOG
Boala parodontala reprezinta de fapt o afectare intr-o mai mica sau mai mare masura a structurilor parodontiului.
|
In cadrul bolii parodontale sunt cuprinse mai multe tipuri de afectiuni, in functie de structura ce a fost afectata:
Cauze
In urma unor studii efectuate, s-a constatat ca factorul microbian reprezinta cauza principala a aparitiei bolii parodontale alaturi de tartrul dentar, carii netratate, absenta unuia sau a mai multor dinti de pe arcada, periajul traumatic etc., cat si a unor afectiuni sistemice: tulburari endocrine, SIDA. Un rol important in acest sens il are si factorul genetic.Simptome
In formele usoare de gingivita, pacientul acuza o usoara durere la periaj, sangerarea gingiei spontan sau in timpul periajului si, eventual, aparitia unei secretii la nivelul gingiei. In formele grave, reprezentate de parodontopatiile profunde, simptomatologia este mult mai complexa si consta in aparitia unor tulburari de fonatie, in special legate de pronuntia consoanelor dentare T si D, ca urmare a mobilitatii dentare patologice, cat si a unor tulburari de ordin fizionomic datorate migrarilor dentare patologice. Toate aceste manifestari sunt insotite de dureri si sangerari ale gingiei, cat si dureri localizate la nivelul radacinilor dentare etc.Citește pe Antena3.ro
Tratament
Daca in trecut singura varianta disponibila pacientilor care se prezentau in cabinetul stomatologic acuzand mobilitate dentara era extractia urmata de protezare fixa sau mobila, astazi, lucrurile stau altfel. Metoda de tratament este aleasa pentru fiecare pacient in parte, in functie de particularitatile cazului respectiv, dar in general se urmareste urmatoarea schema de tratament:Sistemele de imobilizare pot fi de mai multe feluri:
Mobile, cu rezultate slabe, abandonate in timp;
STIRI
|
INOVATIE. Pastele de dinti folosite in prezent au efect antibacterian, insa distrug nu numai microflora patogena, ci si pe cea folositoare. Cercetatorii de la Universitatea din Boston (SUA) vor sa creeze o periuta care emita raze de culoare albastru si care sa distruga doar bacteriile "rele". Efectul acestei noi metode are la baza culoarea albastru, care, dupa parerea americanilor, este mai eficienta in distrugerea bacteriilor decat apa de gura cu proprietati antiseptice.
BOLI. Afectiunile dentare provoaca tulburari ale regimului alimentar, care, la randul lor, conduc la aparitia obezitatii si la afectiuni ale sistemului cardiovascular. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Harvard, dupa un studiu la care au participat 31.000 de persoane, intre 25 si 50 de ani. Astfel, cei care sufera de afectiuni stomatologice si cei care si-au pierdut cativa dinti iau din alimente mai putina vitamina E si mai multe grasimi, din cauza ca nu mesteca in mod corespunzator. In cazul aparitiei unor probleme stomatologice serioase, specialistii ne recomanda sa ne adresam atat dentistului, cat si dieteticianului, care sa ne dea un regim potrivit pentru dintii bolnavi.
IGIENA. Cel mai important rol in aparitia cariilor il joaca igiena deficitara a cavitatii bucale. La copii, afectiunile stomatologice sunt provocate de diferite deficiente de masticatie, de dispunerea incorecta a dintilor, dar si de proasta igiena a cavitatii bucale. De aceea, inca de la cele mai fragede varste, este bine sa-i invatam pe acestia sa se spele corect pe dinti. Nici adultii nu stau mai bine: potrivit statisticilor, numai 10% dintre acestia se spala corect pe dinti.
|