x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cine se teme de parodontoza?

Cine se teme de parodontoza?

25 Apr 2005   •   00:00

LA STOMATOLOG
Boala parodontala reprezinta de fapt o afectare intr-o mai mica sau mai mare masura a structurilor parodontiului.

  • de Dr. CORNELIU GHERASIM, Velvet Dental Clinic

  • In cadrul bolii parodontale sunt cuprinse mai multe tipuri de afectiuni, in functie de structura ce a fost afectata:
  • Gingivita ce consta in aparitia unui proces inflamator localizat strict la nivelul gingiei;
  • Parodontopatia marginala in care, pe langa afectarea gingiei, apare si o afectare partiala a ligamentelor dentare;
  • Parodontopatia profunda reprezinta cea mai grava forma de boala parodontala in care sunt afectate toate structurile parodontiului, inclusiv osul alveolar, avand drept consecinte aparitia uneia dintre cele mai grave manifestari ale acestei boli, si anume mobilitatea dentara.

    Cauze

    In urma unor studii efectuate, s-a constatat ca factorul microbian reprezinta cauza principala a aparitiei bolii parodontale alaturi de tartrul dentar, carii netratate, absenta unuia sau a mai multor dinti de pe arcada, periajul traumatic etc., cat si a unor afectiuni sistemice: tulburari endocrine, SIDA. Un rol important in acest sens il are si factorul genetic.

    Simptome

    In formele usoare de gingivita, pacientul acuza o usoara durere la periaj, sangerarea gingiei spontan sau in timpul periajului si, eventual, aparitia unei secretii la nivelul gingiei. In formele grave, reprezentate de parodontopatiile profunde, simptomatologia este mult mai complexa si consta in aparitia unor tulburari de fonatie, in special legate de pronuntia consoanelor dentare T si D, ca urmare a mobilitatii dentare patologice, cat si a unor tulburari de ordin fizionomic datorate migrarilor dentare patologice. Toate aceste manifestari sunt insotite de dureri si sangerari ale gingiei, cat si dureri localizate la nivelul radacinilor dentare etc.

    Tratament

    Daca in trecut singura varianta disponibila pacientilor care se prezentau in cabinetul stomatologic acuzand mobilitate dentara era extractia urmata de protezare fixa sau mobila, astazi, lucrurile stau altfel.

    Metoda de tratament este aleasa pentru fiecare pacient in parte, in functie de particularitatile cazului respectiv, dar in general se urmareste urmatoarea schema de tratament:
  • Primul pas atat in tratarea, cat si in preventia bolii este reprezentat de igienizare (detartraj supra si subgingival, periaj profesional, Air-Flow) corecta si regulata;
  • Depistarea si indepartarea cauzelor aparitiei bolii parodontale;
  • Tratamentul medicamentos antimicrobian si antiinflamator;
  • Efectuarea unui chiuretaj subgingival in cazul dintilor mobili afectati de boala parodontala;
  • Efectuarea unei interventii de microchirurgie in vederea eliminarii eventualelor zone necrotice ale gingiei si ale osului alveolar, iar in situatia in care in urma acestei interventii s-a pierdut o cantitate insemnata de os alveolar, se va realiza, in aceeasi sedinta, o aditie de os, in vederea cresterii implantarii dentare si, consecutiv, a reducerii mobilitatii acestora.
  • Imobilizarea dintilor cu grade diferite de mobilitate.

    ESENTA. Pentru a intelege esenta bolii parodontale, trebuie sa stim ca in greaca, "para" inseamna "alaturi, langa" si "odons", "dinte". S-a nascut termenul de parodontiu, reprezentand un cumul de structuri ale aparatului dento-maxilar (gingie, ligamente dento-alveolare si os alveolar) cu rol de invelis si de sustinere a dintelui.

    Sistemele de imobilizare pot fi de mai multe feluri:

    Mobile, cu rezultate slabe, abandonate in timp;

    Fixe, care pot fi la randul lor de doua tipuri:
  • 1. extracoronare - pentru aplicarea lor nu este nevoie de sacrificiu de substanta dentara, insa acestea prezinta dezavantajul ca nu respecta morfologia dentara si nici pacientul nu se poate obisnui cu ele;
  • 2. intracoronare, care pot fi confectionate in cabinet de catre medicul stomatolog, acesta utilizand in general materiale compozite armate cu fir metalic sau pot fi confectionate in laboratorul de tehnica dentara.

    O metoda aparte de imobilizare o constituie prinderea dintilor mobili sub lucrari protetice numite punti stabilizatoare, ce reprezinta cea mai buna solutie atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere estetic, deoarece numai printr-o lucrare protetica metalo-ceramica toate aceste deziderate pot fi atinse cu succes.

    STIRI
    INOVATIE. Pastele de dinti folosite in prezent au efect antibacterian, insa distrug nu numai microflora patogena, ci si pe cea folositoare. Cercetatorii de la Universitatea din Boston (SUA) vor sa creeze o periuta care emita raze de culoare albastru si care sa distruga doar bacteriile "rele". Efectul acestei noi metode are la baza culoarea albastru, care, dupa parerea americanilor, este mai eficienta in distrugerea bacteriilor decat apa de gura cu proprietati antiseptice.

    BOLI. Afectiunile dentare provoaca tulburari ale regimului alimentar, care, la randul lor, conduc la aparitia obezitatii si la afectiuni ale sistemului cardiovascular. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Harvard, dupa un studiu la care au participat 31.000 de persoane, intre 25 si 50 de ani. Astfel, cei care sufera de afectiuni stomatologice si cei care si-au pierdut cativa dinti iau din alimente mai putina vitamina E si mai multe grasimi, din cauza ca nu mesteca in mod corespunzator. In cazul aparitiei unor probleme stomatologice serioase, specialistii ne recomanda sa ne adresam atat dentistului, cat si dieteticianului, care sa ne dea un regim potrivit pentru dintii bolnavi.

    IGIENA. Cel mai important rol in aparitia cariilor il joaca igiena deficitara a cavitatii bucale. La copii, afectiunile stomatologice sunt provocate de diferite deficiente de masticatie, de dispunerea incorecta a dintilor, dar si de proasta igiena a cavitatii bucale. De aceea, inca de la cele mai fragede varste, este bine sa-i invatam pe acestia sa se spele corect pe dinti. Nici adultii nu stau mai bine: potrivit statisticilor, numai 10% dintre acestia se spala corect pe dinti.
  • ×
    Subiecte în articol: dentare