x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala care se declanșează sau se agravează la frig. Simptomele la care trebuie să fie atente femeile

Boala care se declanșează sau se agravează la frig. Simptomele la care trebuie să fie atente femeile

de Redacția Jurnalul    |    09 Noi 2023   •   20:15
Boala care se declanșează sau se agravează la frig. Simptomele la care trebuie să fie atente femeile
Sursa foto: Pixabay.com

În timp ce temperaturile scad, cazurile de cistită, una dintre cele mai comune infecții urinare din Marea Britanie, devin tot mai frecvente, atrag atenția experții. Dr. Catherine Hood, expert în sănătatea femeilor și consilier al Effercitrate Tablets, explică de ce durerea usturătoare afectează atât de multe femei în această perioadă.

Potrivit doctorului Hood, cistita este o inflamație a vezicii urinare, adesea cauzată de o infecție bacteriană. Aproximativ jumătate dintre femei se confruntă cu această afecțiune la un moment dat în viață, iar riscul de infecție urinară crește odată cu scăderea temperaturilor.

Un factor important în apariția cistitei este diureza la rece, o condiție care implică rinichii și producerea excesivă de urină. „Acest lucru duce la deshidratare, iar rinichii nu mai au suficient lichid pentru a filtra deșeurile suplimentare, creând condiții propice pentru cistită", a explicat dr. Hood.

Tratamentul obișnuit pentru cistita bacteriană implică administrarea de antibiotice, însă tratamentul pentru alte tipuri de cistită depinde de cauză. De asemenea, specialiștii avertizează că factori precum consumul excesiv de alcool în sezonul festiv și învelirea în straturi suplimentare pot crește riscul de deshidratare și favoriza dezvoltarea bacteriilor, potrivit DCMedical.

„Orice lucru care cauzează deshidratare poate reduce cantitatea de bacterii dăunătoare care este eliberată din vezica urinară, precum și dezechilibra pH-ul urinei - ceea ce duce la cistită”, a mai spus dr. Hood, potrivit Mirror.

Odată cu sezonul festiv care se apropie, mulți britanici se răsfață cu băuturi alcoolice care pot crește riscul de deshidratare. Mai mult, învelirea în straturi suplimentare poate crește transpirația și ”crea condițiile în care bacteriile adoră să înflorească”, a avertizat expertul.

”În plus, funcția imunitară se reduce, de asemenea, în timpul lunilor reci de iarnă și ne face mai vulnerabili la infecții, de la răceală și gripă până la cistită”, a afirmat ea. 

Cistita, simptome

Potrivit NHS, cele mai frecvente simptome ale cistitei includ:

- Durere, usturime sau înțepături când urinați

- Nevoia de a face urina mai des și mai urgent decât de obicei

- Urină închisă la culoare, tulbure sau cu miros puternic

- Durere în partea de jos a burții

Simptomele la copiii mici pot include, de asemenea:

- Temperatură ridicată - se simt mai fierbinți decât de obicei dacă le atingeți gâtul, spatele sau burta

- Apetit redus și stare de rău

- Slăbiciune și iritabilitate

NHS recomandă vizitarea unui medic de familie dacă simptomele nu au dispărut în trei zile, nu s-au ameliorat după tratamentul cu antibiotice sau simptomele sunt severe.

Tratamentul cistitei se prescrie de către medic, pe baza unor analize care stabilesc ce agenți patogeni sunt răspunzători de infecție. Paleativ, pot fi administrate antiinflamatorare, pentru atenuarea durerilor și, eventual, a febrei.  În perioada de tratament trebuie mărit aportul de lichide în organism. Se poate bea apă, în care a fost dizolvată o linguriță de bicarbonat, care ajută la scăderea acidității urinei și eliminarea infecției. Alcoolul și cafeaua nu sunt indicate.

×