x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cititi prospectul medicamentelor

Cititi prospectul medicamentelor

de Steluta Indrei    |    25 Oct 2005   •   00:00
TRATAMENTE
Un medicament are intotdeauna efecte favorabile, dar si riscuri. Este foarte important ca un medicament sa prezinte riscuri mai mici decat beneficiile. In general, se accepta ca un medicament sa fie eliberat fara reteta daca raportul risc - beneficiu este favorabil, astfel incat utilizarea fara indicatie medicala sa nu prezinte riscuri majore. Daca un medicament nu indeplineste aceste conditii, pentru siguranta populatiei este obligatoriu sa fie prescris numai pe baza de reteta.

Medicamentele fara reteta sunt destinate a fi folosite fara riscuri de orice persoana neinstruita medical. In acest mod se faciliteaza accesul direct al populatiei la medicamente. Va inchipuiti cate retete ar trebui sa completeze medicii pentru fiecare aspirina, paracetamol, antinevralgic pe care le cumparam oricand de la farmacie? Sau cate drumuri am fi obligati sa facem de fiecare data cand ne doare capul?

Profesor doctor Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", ne "orienteaza" printre rafturile cu medicamente ce se pot elibera fara reteta. El spune ca indicatiile medicamentelor fara reteta trebuie sa fie de asa natura incat publicul larg sa fie capabil sa aprecieze ca are nevoie de un medicament sau altul. Spre exemplu, sa se precizeze indicatia "contra durerilor de cap" sau "contra arsurilor gastrice", notiuni cunoscute de orice om. In schimb, indicatia unui medicament contra complicatiilor hipertensiunii arteriale nu poate fi apreciata de omul obisnuit, ci numai de medic.

Terapie de 3-4 zile

Mai trebuie tinut seama ca medicamentele fara reteta se administreaza pe perioade scurte de timp: 3-4 zile. In principiu, orice manifestare neplacuta, fie ea banala de genul durere sau arsura, daca persista multa vreme, poate necesita un tratament special. Recomandarea profesorului doctor Ion Fulga este urmatoarea: "Tratamentul fara avizul medicului se face pe o perioada scurta de timp, iar daca simptomele respective nu cedeaza, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic". De asemenea, este important ca medicamentele fara reteta sa se administreze in doza prescrisa, fara sa se depaseasca nici cantitatea pentru o data, nici cantitatea pe 24 de ore. Daca bolnavul constata ca medicamentul respectiv nu-si face efectul in dozele prescrise in prospect, trebuie sa se prezinte la medic, pentru ca poate fi o problema mai grava decat o simpla oboseala, de pilda.

Farmacistul nu e medic

Este bine sa mergem la farmacie sa cumparam medicamente fara reteta cand stim ca un medic ne-a recomandat alta data un anumit medicament pentru situatii similare si ca a fost corespunzator. Potrivit profesorului doctor Ion Fulga, "nu este bine sa cerem consultatia farmacistului in locul medicului. Dar intotdeauna cand cumparam un medicament de la farmacie, fie ca este sau nu prescris de medic, este bine sa cerem si parerea farmacistului, pentru ca s-ar putea sa ne dea informatii suplimentare pe care nu le aveam in vedere. Insa pentru o boala trebuie consultat medicul, nu farmacistul. Si farmacistul este un consilier important al bolnavului, dar nu trebuie substituit medicului".

De exemplu, medicamentele antiacide, care calmeaza arsurile de stomac, se elibereaza fara reteta, dar nu farmacistul trebuie sa fie acela care sa-i spuna unui pacient ca are nevoie de astfel de medicamente pe baza semnelor si simptomelor descrise.

Atentie la denumiri

"Exista unele medicamente care presupun anumite precautii mentionate ca atare in prospect.

De aceea recomand tuturor sa citeasca prospectul de fiecare data, chiar daca este un medicament cunoscut. Asta si pentru ca unul si acelasi medicament se poate gasi sub foarte multe denumiri comerciale.

Exista 10-15 producatori pentru acelasi medicament si fiecare producator da o denumire comerciala diferita", atrage atentia prof. dr. Ion Fulga.

Daca se iau doua sau mai multe medicamente cu denumiri comerciale diferite, dar cu aceeasi substanta activa, exista riscul supradozarii si intoxicatiei. De aceea nu este indicat sa se asocieze doua medicamente cu acelasi efect.

Daca dupa luarea unui singur medicament nu se constata nici o ameliorare, bolnavul este bine sa se prezinte la medic.

SUBSTANTA ACTIVA. Intotdeauna, se mentioneaza pe ambalajul oricarui medicament, fie ca se elibereaza fara reteta sau nu, denumirea substantei active. De aceea, trebuie sa observam cu atentie si denumirea substantei active, nu doar denumirea comerciala a medicamentului. Orientandu-ne dupa denumirea substantei active am putea avea mari surprize constatand ca un medicament foarte scump il putem gasi la preturi mult mai ieftine sub o alta denumire comerciala. Iar ambele au aceleasi efecte.

PUBLICITATE. Intrebat daca reclama la medicamente nu incurajeaza automedicatia, prof. dr. Ion Fulga raspunde ca acest tip de publicitate este permisa numai la cele care se elibereaza fara reteta, deci fara riscuri majore pentru populatie. "Conform legislatiei, reclama la medicamente trebuie sa fie de fapt o informare corecta a publicului si a medicului privind utilizarea acelui medicament. In orice caz, reclama nu trebuie sa aiba drept scop cresterea vanzarilor, ci informarea populatiei asupra medicamentului respectiv. Publicitatea la medicamente este obligatoriu sa fie aprobata de Autoritatea Nationala a Medicamentului, care isi asuma o mare responsabilitate, alaturi de producator, atunci cand aproba o astfel de reclama". Nu este permis sa se spuna lucruri incorecte despre medicamente sau sa se exagereze efectele acestora. Totodata, este interzisa promovarea de genul "Cumperi o cutie si in pretul ei primesti doua", pentru a nu se incita consumul de medicamente.

PRETURI. Eficacitatea unui medicament nu este data de pretul acestuia. Exista medicamente care au o valoare terapeutica extraordinara, dar se vand la preturi derizorii. De exemplu, aspirina. O jumatate de aspirina de doua ori pe saptamana face minuni in prevenirea bolilor cardiovasculare, pentru ca scade frecventa infarctului miocardic la jumatate. In principiu, cu cat un medicament este mai vechi, cu atat este mai ieftin, iar cu cat este mai nou, cu atat este mai scump.
×
Subiecte în articol: medic medicamente reteta medicament