x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ciuperca piciorului, mai frecventă vara

Ciuperca piciorului, mai frecventă vara

de Magda Marincovici    |    02 Iul 2013   •   22:08
Ciuperca piciorului, mai frecventă vara
Sursa foto: Thinkstock

În cazul suferinzilor de diabet, această infecţie a pielii poate fi o urgenţă medicală
Ciuperca piciorului, infecţie foarte contagioasă, este mai periculoasă în cazul persoanelor suferinde de diabet, ceea ce impune consultarea de urgenţă a medicului pentru a preveni complicaţiile. Această infecţie este mai frecventă vara întrucât putem lua uşor ciuperca prin contactul direct cu pielea unei persoane bolnave, dar mai ales cu solul sau suprafeţele – podele, gresia de la duşuri şi piscine etc. – contaminate.

Cu toate că este foarte contagioasă, persoanele cu sistem imunitar rezistent  pot să nu se contaminează cu această ciupercă. Astfel, unele persoane fac infecţia, altele nu. Mai expuse acestei infecţii sunt persoanele suferinde de diabet, cancer, în general, cele cu sistemul imunitar prăbuşit. Ciuperca piciorului se manifestă în general prin mâncărime, senzaţia de arsură a pielii piciorului în special în zona interdigitală, descuamarea şi crăparea pielii, înroşire şi vezicule etc.

Ciuperca piciorului evoluează în trei forme: interdigitală - cu senzaţie de arsură, mâncărime, miros neplăcut, care poate dezvolta  o suprainfecţie bacteriană, formă ce răspunde bine la tratament; keratozică - cu iritaţie, piele uscată, mâncărime, care se extinde la talpă şi chiar mână, formă mai greu vindecabilă; veziculară - cu vezicule cu lichid care dispar şi apar chiar în palme sau în părţile laterale ale degetelor mâinii (aşa-numitele reacţii la distanţă), formă uşor de tratat.

Pentru precizarea diagnosticului medicul va proceda la un examen micologic şi la efectuarea unei fungigrame prin care el stabileşte corect că este ciuperca piciorului şi nu alte boli cum ar fi psoriazis, eczeme etc. În principal, tratamentul acestei infecţii constă în administrarea de antimicotice.

Atenţie! În cazul persoanelor cu diabet sau cu tulburări ale circulaţiei sângelui  această infecţie poate deveni în scurt timp o urgenţă medicală. Aceste persoane vor fi consultate de medicul dermatolog care va prescrie tratamentul corect. El va fi respectat şi administrat potrivit prescripţiei medicului chiar dacă simptomele se atenuează.

Ciuperca piciorului poate fi prevenită prin câteva măsuri simple:
* ştiind că ciupercilor le place umezeală şi întunericul, purtaţi sandale şi evitaţi ca picioarele să fie umede, mai ales în spaţiile dintre degete
* nu folosiţi şosete din materiale sintetice şi încălţăminte din materiale plastice
* nu împrumaţi încălţămintea 
* la piscină, la duşurile publice folosiţi papuci de baie
* atenţie la instrumentele folosite pentru manichiură şi pedichiură.




×
Subiecte în articol: micoza ciuperca picior