ALIMENTATIE ECHILIBRATA
La ora actuala sunt inregistrate aproximativ 60 de sortimente de cafea, dintre care cele mai apreciate sunt Arabica si Robusta. Aroma boabelor de cafea si multe dintre caracteristicile de gust sunt diferite in functie de tara de provenienta, regiune, temperatura, altitudine, precipitatii, sol.
Potrivit studiilor, cafeaua este cea mai populara bautura din lume, cu un consum zilnic de aproximativ doua miliarde de cesti, fiind intrecuta doar de apa. Considerata prin excelenta un stimulent intelectual, cafeaua ajuta la mentinerea atentiei cand esti la volan, la sporirea capacitatii de concentrare la birou... Dar cafeaua are si rolul de element protector contra unor boli cum ar fi: Parkinson, unele forme de cancer, astm...
Gratie cafeinei, cafeaua este un remediu eficient impotriva migrenelor. De altfel, cafeina este una dintre substantele nelipsite din medicamentele recomandate in crizele de migrena. De asemenea, cafeina imbunatateste capacitatea respiratorie, ceea ce este esential in cazul astmaticilor.
Sunt doua mari categorii de efecte induse de consumul de cafea. La una-doua cesti zilnic, de regula la micul dejun, bautorii au numai de castigat in urma micului lor viciu. O stare de dinamism, de bine general pun stapanire pe acestia pret de cateva ore. Dimpotriva, la patru-opt cesti cu cafea numai in prima parte a zilei, efectele sunt dezastruoase: anxietate, tremur prelungit, iritare, accelerare a ritmului cardiac si chiar tulburari digestive. Intensitatea si durata manifestarii acestor tulburari sunt diferite de la persoana la persoana. In medie, aceste efecte sunt resimtite intre trei si patru ore. Ele dureaza mai putin in cazul fumatorilor si mai mult in cazul femeilor insarcinate. O ceasca cu cafea contine aproximativ 100 miligrame de cafeina. Tocmai din cauza acestei substante, cafegiii de cursa lunga au probleme cu somnul si calitatea acestuia. Aceste tulburari nu sunt legate numai de consumul de cafea seara, ci de abuzul acesteia pe tot parcursul zilei.
Astmul, maladia Parkinson
Se cunosc de mult timp beneficiile cafeinei pentru astmatici si s-a constatat ca un consum constant de cafea contribuie la diminuarea atacurilor de astm. Un studiu pe 72.284 de italieni a aratat ca exista o relatie invers proportionala intre consumul de cafea si prevalenta astmului. Riscul de astm s-a redus cu 28% la un consum de trei sau mai multe cesti cu cafea pe zi. Un alt studiu privind examinarea sanatatii si nutritiei (Second National Health and Nutrition Examination Survey - NHANES II), realizat pe un esantion de 20.322 de americani, sustine ca riscul de astm se reduce semnificativ (cu 29%), iar respiratia se amelioreaza in cazul cafegiilor, comparativ cu persoanele care nu se delecteaza cu o ceasca cu cafea. Cel putin sase studii independente confirma o legatura intre consumul de cafea si prevenirea bolii Parkinson. Studiile pe aceasta tema aduc dovezi potrivit carora persoanele care consuma cafea in mod constant au cu 60%-80% mai putine riscuri de a dezvolta aceasta boala.
Citește pe Antena3.ro
| ||
STIATI CA |
|
CAFEINA. Nivelul de cafeina este diferit de la o varietate la alta de cafea. Astfel, Robusta contine mai multa cafeina decat Arabica. Cafegiii in mod special trebuie sa stie ca nu numai cafeaua contine cafeina, ci si alte alimente. De exemplu, o ceasca cu ceai (100 ml) contine 40 mg de cafeina, 100 ml de bautura pe baza de cola
- 15 mg de cafeina, iar 100 mg de ciocolata cu lapte - 3 mg de cafeina.
|