x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copiii crescuţi cu regimul "pizza-băuturi carbogazoase dulci” sunt obezii de mâine

Copiii crescuţi cu regimul "pizza-băuturi carbogazoase dulci” sunt obezii de mâine

de Magda Marincovici    |    24 Ian 2012   •   21:00
Copiii crescuţi cu regimul "pizza-băuturi carbogazoase dulci” sunt obezii de mâine

Excesul absorbtiei de alimente grase si de dulciuri in perioada copilariei produce dezechilibre ale dezvoltarii neuronilor din zona peretelui sistemului digestiv. Aceasta ar putea sa fie si o explicatie a nevoii accentuate de a manca si a obezitatii in cazul multor persoane.

Noi toti avem ceea ce se numeste un "creier' in stomac, un creier secundar. Este o retea de neuroni situati pe peretii tubului digestiv care regleaza functiile digestive. Acest sistem nervos enteric (SNE) este compus din peste 100 milioane de neuroni, fiind al doilea organ neurologic al corpului nostru.

O echipa franco-germana coordonata de doi cercetatori de la INSERM, Raphaël Moriez si Michel Neunlist, demonstreaza ca un regim alimentar bogat in grasimi si zahar provoaca grave dezechilibre la rozatoare. Rezultatele studiului publicate in The Journal of Physiology deschid noi perspective asupra intelegerii mecanismelor care genereaza obezitate.

Cercetatorii sustin ca regimul tip "pizza-bauturi gazoase' modifica evolutia naturala a creierului secundar. Potrivit neurobiologului Raphaël Moriez, totul este pus pe seama alimentatiei foarte bogate in grasimi care, practic, contribuie la reprogramarea acestui mini creier. "Excesul de alimente grase si dulci impiedica tubul digestiv de a se adapta mai tarziu unui regim corespunzator unui adult. Cercetatorii au mai stabilit, de asemenea, la cobai, intocmai ca la pacientii suferinzi de obezitate, o accelerare a eliminarii gastrice care ar putea fi legata de aceste tulburari ale sistemului nervos enteric. Cu alte cuvinte, cel de-al doilea creier al nostru este cel care ar da comanda de accelerare a tranzitului alimentar. In felul acesta apare fenomenul de reducere a senzatiei de satietate si de favorizare a nevoii de a manca. Este un cerc vicios care ar putea explica obezitatea la multe persoane.

×
Subiecte în articol: obezitate studiu obezitate