UNICEF vrea sa desfiinteze penitenciarele pentru minori din Romania. Un regizor francez a pus in scena o piesa de teatru intr-o astfel de puscarie, pentru ca politicienii sa ceara inchiderea carcerelor pentru copii.
Un regizor francez a initiat un proiect artistic in inchisori, prin care urmareste sa "sensibilizeze" clasa politica, pentru desfiintarea penitenciarelor de minori.Christian Benedetti doreste desfiintarea puscariilor pentru copii, pentru ca, spune el, "acestea sunt un act criminal". "Nici un copil nu viseaza sa omoare si sa fure. Ei incearca sa se integreze intr-o societate care deja exista in acest mod si de care noi ne facem vinovati", considera el. Francezul a regizat o piesa de teatru pentru copii, facand o paralela intre copiii Medeei, care au fost asasinati, si modul cum societatea ii trateaza pe minori. Piesa s-a jucat de la inceputul anului in penitenciarele de la Satu Mare si Craiova si in Centrul de reeducare de la Targu Ocna. "Este incredibil ca, in Romania, inchisorile si-au deschis portile si au permis oamenilor sa lucreze cu copiii timp de doua saptamani", exclama francezul.
PARADOX. In opinia lui, in loc de inchisori ar trebui sa se construiasca scoli. "O societate care are penitenciare pentru minori ar trebui sa-si puna intrebari asupra capacitatii democratice", spune regizorul. Pentru un copil, fiecare minut petrecut intre gratii este pierdut, deoarece, atunci cand iese afara, nu are cum sa se integreze intr-un mediu ostil, in care este tratat ca puscarias, nu ca om normal. Nici intre gratii, situatia nu este diferita, "sunt victime ale violentei si li se neaga orice identitate". Copiii sunt batuti si li se fura bunurile care le au "chiar de gardienii care-i pazesc. Iar copiilor le spui ca i-ai inchis pentru ca au fost hoti", explica francezul paradoxul unei situatii deja cunoscute de toata lumea. "Tacerea este schizofrenia statului.
Toata societatea colaboreaza la maltratarea copiilor", spune regizorul si explica faptul ca in puscarii acestia invata doar ura si mania, iar, cand ies, singura cale pentru ei este sa se intoarca inapoi, pentru ca adevarul acolo se afla. "In inchisoare, hotul e hot, criminalul e criminal si gardianul e gardian. Afara, cum sa recunosti oamenii?!" Regizorul critica si "lipsa enorma" de igiena. Copiii au dreptul la doua dusuri pe saptamana, cu apa calduta. In inchisoarea de la Craiova au dreptul, iarna, la un singur dus. In plus, stau cate 12 intr-o celula si practic, din cauza violentei, nu dorm noaptea.
SOLUTIA. In opinia lui Benedetti, ar trebui infiintata macar o linie telefonica unde copiii sa poata suna cand ies din inchisoare. Ar trebui vorbit cu investitorii europeni care vin in Romania sa creeze locuri de munca, atat pentru ei, cat si pentru familiile lor, "ca sa le dea demnitate". Ar trebui sa existe oameni de specialitate cu care minorii sa vorbeasca si de la care sa primeasca sfaturi si, nu in ultimul rand, este imperios accesul medicilor in inchisori. Francezii au ajuns si la Ministerul Justitiei, au prezentat situatia si proiectul, si au cerut permisiunea ca oamenii din afara sa primeasca acces in penitenciare pentru a privi piesa de teatru regizata de ei, dar si conditiile de trai ale acestor copii. "Cred ca multi vor fi de acord ca inchisoarea nu este solutia pentru reeducarea copiilor cand vor intra in penitenciar si se vor lovi de mirosul acela de detergent, varza, urina si clor la un loc - universul in care societatea si-a pus propriii copii."
Citește pe Antena3.ro