x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copilărie prin spitale

Copilărie prin spitale

de Carmen Preotesoiu    |    04 Iun 2010   •   00:00
Copilărie prin spitale

Nicoleta nu a avut copilărie. De la 1 an şi 4 luni, a respirat aerul îmbâcsit din spitale, a dormit în paturi de fier, la capătul cărora mama atârna câte o iconiţă, a suportat dureri pe care medicii nu ştiau cum să i le aline. Când a venit ziua să meargă la şcoală, copila a privit de pe geam cum cei de vârsta ei aveau prima întâlnire cu doamna învăţătoare.

Pe toate le-a îndurat cu curaj. Aşa ne povesteşte mama ei. O doare şi acum când îşi aminteşte de clipele în care nimeni nu-i mai dădea nici o şansă de viaţă fetei ei. Chinul prin care a trecut Nicoleta a început de la un hematom apărut la gingia de jos. Mama s-a îngrijorat şi a doua zi a mers la spitalul din Feteşti, localitatea în care familia Adam trăieşte. Medicii au trimis-o de urgenţă la Bucureşti, suspectând copilul de leucemie.

"La Marie-Curie i s-a recoltat măduvă. Rezultatele analizelor au arătat că suferă de aplazie medulară", spune mama fetei, Carmen Adam. Medicii au trimis-o la Institutul Fundeni. Alte analize. Pe lângă primul diagnostic s-au mai adăugat şi altele: hipotrofie staturo-ponderală, bradicardie sinusală. După şase ani de internări, timp în care fata a fost îndopată cu cortizon, zi de zi, fără nici o pauză, medicii români au considerat că cea mai bună soluţie ar fi să plece din ţară, aici "şansele ei de a supravieţui sunt nule".

Mama îşi aminteşte: "Ne-au recomandat o clinică din Italia, renumită pentru reuşita transplanturilor de măduvă osoasă, transplat de care ar fi avut nevoie şi fetiţa mea pentru a se face bine. Am început să adunăm toate actele necesare întocmirii dosarului pentru a-l depune la Ministerul Sănătăţii. De la minister am primit însă doar înştiinţări că nu există fonduri". După luni de zile de aşteptare, părinţii fetei au început să caute cu disperare bani pentru a putea ajunge la clinica Geaninna Gaslini din Genova.

Medicii români îşi recunoscuseră neputinţa. "Acum 10 ani, când ni s-a întâmplat nouă necazul, nu erau foarte dese cazurile de aplazie medulară. Internetul nu era aşa folosit, nu prea aveam cu cine să vorbim, să ne sfătuim. Medicii erau la fel de neştiutori ca şi noi. Nu erau experimentaţi. Am plecat în cele din urmă, cu fetiţa pe braţe, dar ca turişti. Fără să avem nimic programat. Ne-a învăţat cineva să ne ducem la Urgenţe, la un spital din Italia.

Aşa am făcut. Ulterior, am cunoscut oameni care ne-au ajutat şi am reuşit să putem supravieţui mai bine de cinci luni, cât am stat cu Nicoleta." Vocea mamei tremură. În urma analizelor efectuate la clinica din Italia, Nicoletei i s-a descoperit o malformaţie la creierul mic. "Din această cauză, transplantul nu a mai putut fi efectuat. Au operat fetiţa. Intervenţia chirurgicală a avut succes. A constat în decompresiunea osoasă occipito-cervicală, adică eliminarea unui surplus de os în zona cervicală. S-a eliminat riscul de a rămâne paralizată. Timp de şase luni a purtat la gât un guler de protecţie şi de corecţie."

La controalele din luna decembrie şi martie, medicii i-au spus familiei fetiţei că problema gravă cu care se confruntă a rămas în continuare cea hematologică. În iunie, Nicoleta este iar programată la clinica din Italia pentru o altă serie de investigaţii: biopsie osoasă, tratamente de endocrinologie şi stomatologice. "Mâncarea este un chin pentru ea. Organismul nu-i asimilează hrana, are lipsă de calciu. Dinţii îi sunt cariaţi şi are nevoie neapărat de tratament. Fizic, arată ca un copil de 8-9 ani, deşi ea are 14 ani.

Are mereu dureri în zona ficatului şi a splinei, ovarul drept nu-i apare la radiografii. Nu are voie să stea în soare, la cea mai mică zgârietură îi curge foarte mult sânge, doar dacă o atingi, se învineţeşte. Nu are voie să mănânce căpşuni, piersici, caise, fructe care îi plăceau atât de mult, din cauza a tot soiul de alergii", spune mama restricţiile pe care fiica ei trebuie să le respecte cu sfinţenie. Nicoleta are 13 ani. Arareori se plânge. Este clasa a V-a şi îi este drag să meargă la şcoală, să se joace cu colegii şi cu prietenii ei.


Donaţi pentru a salva o viaţă!
Părinţii Nicoletei sunt împrumutaţi peste 300 milioane de lei la bănci, pentru a putea plăti tratamentele fetei. Trăiesc din salariul de însoţitor al mamei şi din alocaţia fetei. Pentru a ajunge în Italia, drum necesar altor investigaţii medicale, familia Adam are nevoie de 2.500 de euro. Pentru cei care vor să le fie aproape, la BRD, filiala Feteşti, pe numele Adam Carmen, s-au deschis următoarele conturi:

- în lei: RO28BRDE230SV07142662300
- în euro: RO28BRDE230SV6766002300

Pentru mai multe detalii, familia Adam poate fi contactată la numărul de telefon: 0726.481.363.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete