x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu mainile curate in fata microbilor

Cu mainile curate in fata microbilor

de Georgeta Licsandru    |    06 Sep 2005   •   00:00
Cu mainile curate in fata microbilor
SANATATEA MICROBILOR
Cele mai multe bacterii, virusi sau ciuperci patrund in organism pe cale orala - prin maini murdare, obiecte sau alimente nespalate. Igiena corporala si a alimentelor pot preveni aparitia a aproape 90% dintre boli.

Spalatul mainilor cu apa si sapun impiedica bacteriile sa ajunga pe alimente sau in cavitatea bucala. "Trebuie sa avem deprinderi sanatoase inca din copilarie. Aceste deprinderi privesc igiena corporala, reflexul de a te spala pe maini ori de cate ori te asezi la masa. Cand vii de afara trebuie sa te speli pe maini si sa iti schimbi hainele care pot fi contaminate cu praf sau cu germeni din mediu", afirma conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

In scoli, gradinite exista riscul de vehiculare a unor microbi care pot fi controlati numai prin regula mainilor curate. Hepatita cu virus A si unele infectii digestive (diareea) pot declansa epidemii in colectivitatile de copii, in special acolo unde nu exista apa curenta.

Toxiinfectii alimentare


O cale de patrundere in organism a microbilor sunt fructele si legumele nespalate, dar si alimentele alterate. Fructele si legumele trebuie puse sub jet de apa rece inainte de a fi consumate, pentru a elimina ouale de paraziti sau microbii de tipul sigella, care provoaca infectiile digestive. "Am vazut infectii digestive cauzate chiar de consumul de pepene, care nu a fost spalat inainte de a-l manca", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei. Ouale sunt un mediu foarte bun de dezvoltare a salmonellei - bacterie care provoaca toxiinfectii alimentare. Pe langa igiena alimentelor este necesara si o igiena riguroasa a veselei. De pe cana sau paharul altcuiva poti lua prin saliva herpesul sau hepatita cu virus B.

Infectiile respiratorii - virozele, gripa - dar si tuberculoza se transmit pe calea aerului. In aceste cazuri trebuie evitate aglomeratiile, riscul de a contracta o infectie virala respiratorie in mijloacele de transport in comun fiind foarte mare. Sursa de infectie o constituie expectoratiile bolnavului.

BACTERII. Aparatul de aer conditionat poate imprastia in incapere bacterii de tipul legionella, care provoaca infectii respiratorii. "Infectia cu germeni atipici se manifesta prin tuse puternica, cu componenta astmatica, pe perioada catorva saptamani", arata conf. dr. Dumitru Matei. Vehicularea acestor microbi atipici poate fi impiedicata prin intretinerea corespunzatoare a aparatului.

TUBERCULOZA. Bacteriile care provoaca tuberculoza se transmit prin aer, boala fiind foarte contagioasa. Studiile au aratat ca aceste bacterii sunt foarte rezistente in timp. Astfel, in umezeala amestecata cu praf pot exista asemenea bacterii chiar si cateva luni. Pe paginile unei carti, de exemplu, bacteriile tuberculozei rezista peste trei luni de cand bolnavul a intors ultima fila. Insa riscul de a contracta bacteria de pe o carte este mai mic decat din mijloacele de transport in comun. Dupa ce au patruns in organism, bacteriile raman in stare latenta. Numai 10% din persoanele infectate cu TBC vor face forma activa a bolii.
×