x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu ochii pe nivelul radiatiilor ultraviolete!

Cu ochii pe nivelul radiatiilor ultraviolete!

de Dr Dana Tinică    |    10 Iul 2012   •   16:35

Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii si consecintele expunerii prelungite, excesive si mai ales neprotejate nu trebuie sa constituie un subiect de senzatie sau o preocupare de sezon . Este adevarat, nu ne putem inchipui viata in afara efectelor benefice ale radiatiilor ultraviolete si, implicit, ale vitaminei D asupra organismului uman. Pe de alta parte, expunerea excesiva si neprotejata la soare nu are ca rezultat sinteza unor cantitati mult mai mari de vitamina D (peste o anumita valoare acestea vor fi distruse), dar va avea in mod sigur importante consecinte nocive, in primul rand asupra pielii si ochilor. Fireste, exista efecte imediate, neplacute sau severe cum ar fi arsurile pielii sau fotokeratita. Efectele mai periculoase rezulta insa prin acumularea radiatiilor pe o perioada indelungata, de zeci de ani, din copilarie si adolescenta, constituind un factor de risc recunoscut in multe maladii, de la cancer la cataracta. Asa incat sa ne bucuram de soare, dar sa nu neglijam mijloacele de protectie!

Sa ne referim la efectele imediate ale expunerii neprotejate la soare asupra pielii si ochilor. Cele mai intalnite sunt, desigur, arsurile pielii . Un fenomen similar se poate produce insa si la nivelul ochilor, determinand fotokeratita si fotoconjunctivita acuta (afectand corneea si conjunctiva, membrane care acopera ochiul). In acest caz, la 6-12 ore de la expunerea solara ochii devin rosii, foarte durerosi, sensibili la lumina, cu lacrimare si vedere incetosata, simptomele disparand, de obicei, dupa 1-2 zile. Mai rar, se poate produce retinopatia solara, adica afectarea retinei (zona din fundul ochiului, unde se gasesc celulele receptoare pentru lumina), manifestata prin scaderea acuitatii vizuale (vedere neclara) si scotoame (pierderea vederii pe o zona delimitata a campului vizual).

Exista insa si afectiuni care se produc printr-o expunere indelungata, de ani de zile, la radiatiile solare. Cataracta este una dintre cele mai frecvente maladii oculare si principala cauza de pierdere a vederii pe plan mondial. In Statele Unite, de exemplu, exista 20 de milioane de pacienti cu cataracta si sunt facute 1,3 milioane de operatii anual pentru tratarea acestei boli. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, expunerea neprotejata la ultraviolete este implicata in 20% dintre cazurile de cataracta.

O alta afectiune care poate sa apara este pterigionul. Acesta este o ingrosare a conjunctivei, avand forma triunghiulara, pornind de la unghiul intern al ochiului spre centru si care in evolutia sa poate afecta vederea. Radiatiile pot favoriza si aparitia neoplaziilor la nivelul ochilor, de exemplu, melanomul sau carcinomul corneei si conjunctivei.

Expunerea la soare are efecte si asupra pielii, cele mai grave fiind leziunile precanceroase si canceroase. De exemplu, dupa ani de expunere, poate sa apara keratoza actinica, sub forma unor placi ingrosate, de culoare rosie pana la bruna, acoperite cu scuame (ca un fel de solzi sau coji) sau cruste, uneori insotite de mancarime. Acestea se localizeaza mai ales pe fata, buze, pielea capului, urechi, dosul mainii, brate, gat, trunchi, fiind intalnite in special la persoane cu pielea deschisa la culoare. O parte dintre ele (5%-10%) poate evolua spre cancer. Incidenta cancerului de piele este in crestere, atat pentru melanomul malign, forma cea mai agresiva, cat si pentru celelalte tipuri: carcinomul bazocelular (cel mai frecvent, dar cu evolutia cea mai blanda) si cel spinocelular.

In concluzie, trebuie sa ne protejam pielea si ochii de radiatiile ultraviolete, evitand iesirile intre orele 10:00 si 18:00, folosind o imbracaminte adecvata (din tesaturi compacte, netransparente, cu maneci si pantaloni lungi, in culori inchise), palarii cu boruri mari si ochelari cu lentile mari si rame destul de largi astfel incat sa acopere bine ochiul, dar mai ales certificati ca asigura protectia impotriva ultravioletelor A si B. Sa nu uitam si crema de protectie solara, eficienta de asemenea impotriva ambelor tipuri de ultraviolete, aplicata in cantitati suficiente si reaplicata la doua ore, daca e nevoie si mai des.

×