x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum îi convingem pe copii să mănânce fructe şi legume. Doar 6% dintre ei mănâncă zilnic cât ar trebui

Cum îi convingem pe copii să mănânce fructe şi legume. Doar 6% dintre ei mănâncă zilnic cât ar trebui

de Steluta Indrei    |    19 Mar 2012   •   21:00
Cum îi convingem pe copii să mănânce fructe şi legume. Doar 6% dintre ei mănâncă zilnic cât ar trebui

Una dintre marile probleme cu care se confrunta parintii este refuzul copiilor de a manca legume, mai ales cele de culoare verde cum ar fi broccoli, spanac, fasole verde. i nu de putine ori copiii resping chiar si fructele. Care este cauza acestui refuz? Si mai ales ce este de facut in conditiile in care medicii recomanda tuturor, adulti si copii, cel putin cinci portii sau feluri de fructe si legume in fiecare zi.

"Copiii nu resping in mod automat legumele si fructele. Ei n-au nici o vina, ci este o chestiune de educare a gustului copiilor si de a-i obisnui cu alimentatia sanatoasa in familie si in mediul in care traiesc (gradinita, scoala, alte colectivitati). Conteaza foarte mult exemplul personal pe care parintii si bunicii il ofera copiilor. Acestia imita in mod natural ce fac adultii, iar daca mama si tata au bunul obicei sa manance in mod frecvent fructe si legume, copiilor li se va parea absolut firesc sa faca la fel. Este clar ca motivul respingerii fructelor si legumelor este in cea mai mare parte legat de lipsa de educatie nutritionala a parintilor, care nu mananca suficiente legume si fructe', ne-a explicat doctor Serban Damian, medic medicina generala, specialist in nutritie.

Lipsa educatiei nutritionale a mamelor din tara noastra este dovedita de un studiu national, realizat recent cu prilejul lansarii unei campanii de promovare a consumului de fructe si legume. Organizatorii campaniei "5 portii de legume, fructe sau suc de fructe' au dorit sa afle care este atitudinea fata de alimentatia sanatoasa a mamelor cu copii intre 3 si 10 ani din Romania. Rezultatele arata clar de ce copiii din tara noastra nu mananca suficiente fructe si legume.

Cercetarile efectuate la nivel national au indicat ca numai 17% dintre mame au auzit ca legumele si fructele trebuie consumate de cinci ori pe zi. Atentie! Doar au auzit! Pentru ca dintre acestea, un procent extrem de mic pun in practica acest obicei sanatos. Doar 6% dintre copii mananca cinci feluri de legume si fructe zilnic. O treime dintre mame (31%) sunt convinse ca legumele si fructele trebuie mancate de trei ori pe zi. 19% dintre mame spun ca le ofera copiilor fructe doar o data pe zi, iar 28% recunosc ca ai lor copii mananca legume tot numai o singura data pe zi.

Aceste date ingrijoratoare trebuie sa se schimbe daca dorim sa avem copii sanatosi, semnaleaza autorii studiului. Prima responsabilitate in acest sens le revine parintilor, care trebuie sa adopte ei insisi obiceiul de a manca frecvent fructe si legume si de a le deschide si copiilor apetitul pentru alimente sanatoase.

Iata cateva trucuri pentru a-i convinge pe copii sa manance fructe si legume:
- Copilul refuza fructele cel mai adesea cand este obisnuit sa manance dulciuri concentrate (bomboane, ciocolata, biscuiti etc.). Organismul copilului are astfel un aport de glucide din aceste surse nesanatoase. De aceea, dulciurile rafinate trebuie inlocuite treptat cu fructe. Neavand alte surse de dulce, copilul nu le va mai refuza.
- Strecurati sub nasul copiilor fructe sau bucati de fructe decupate in diverse forme (animalute, flori, stelute) in timpul jocurilor sau desenelor preferate.
- De doua-trei ori pe saptamana inlocuiti o portie de fructe cu suc de fructe/legume preparat acasa la storcator.
- Preparati impreuna cu copiii salate de fructe sau de legume. Lasati-i pe ei sa aleaga ingredientele preferate.
- "Ascundeti' legumele in supe, ciorbe, sosuri preferate de copii.
- Adaugati peste brocoli, conopida, spanac sau alte legume mai putin atractive pentru copii o lingurita de smantana sau de iaurt. In cazul copiilor mai mari, puteti incerca si prepararea unui sos din mustar dulce, ulei de masline, suc de lamaie. Decorati impreuna cu copiii legumele ce urmeaza sa le manance.
- Nu ii fortati pe copii sa manance un anumit tip de fruct sau de leguma. Ii puteti oferi o alternativa, mai ales acum, primavara, cand incepem sa avem la indemana o gama larga de fructe si legume.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate