Hipnoza sau autohipnoza, NLP, Mindset și Habits sunt termeni de care ne lovim tot mai des în ultimii ani. De hipnoză parcă mai știm din filme sau din numerele magicienilor, însă nu suntem siguri că ajută la ceva. Puțini știu că prin aceste tehnici pot slăbi, se pot lăsa de fumat, pot renunța la anumite obiceiuri sau, din contră, pot deprinde alte obiceiuri sănătoase. Nu este magie, totul ține de subconștient.
Ce este NLP
NLP înseamnă programare neurolingvistică. Reprezintă o colecție de diverse tehnici terapeutice și este folosit cu succes în programele de dezvoltare personală, în afaceri sau terapii.
„99% din ce se întâmplă în viața noastră se întâmplă în mintea noastră, la nivel subconștient. Când noi ajungem să controlăm acest nivel, atunci ajungem să ne controlăm viața. Hipnoza, NLP, Mindset sunt metode care ne ajută să comunicăm la nivel subconștient. În momentul în care comunicăm la nivelul acesta putem să obținem transformările pe care ni le dorim în viața noastră. Fie că vrem să rezolvăm o problemă sau dorim să fim mai buni într-o anumită direcție”, explică Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.
Ascultă vocea din interior
Hipnoza este ca un ritual, o punere în scenă, spune Eugen Popa. Atunci când o persoană este hipnotizată, ea este conștientă de tot ce se întâmplă în jur. Starea de transă este ca atunci când ești absorbit de o carte foarte interesantă sau de un film. Exact aceea este și starea pe care o ai când faci hipnoză. Altă analogie: e ca și cum te-aș invita la dans. Tu dansezi dacă vrei să dansezi și atunci urmezi pașii pe care îi fac. Deci este un acord, un contract, o colaborare strânsă între cele două persoane. Cel care conduce ședința și cel care beneficiază de această ședință. Cea mai scurtă definiție a hipnozei este suspendarea neîncrederii”, mai spune Eugen Popa. Hipnoza înseamnă comunicare, în niciun caz manipulare, spun specialiștii. Aceasta poate fi folosită ca divertisment, ca metodă terapeutică, dar și pentru dezvoltare personală. Poți apela la hipnoză să rezolvi o problemă emoțională, o traumă, sau dacă vrei să slăbești și să ai succes. Depinde de tine.
A crede sau a nu crede
Un terapeut poate să facă exact aceleași lucruri pe care le-ar face cu un om care își dorește să fie hipnotizat și cu o persoană neîncrezătoare. În loc să-i spună că va fi hipnotizat, îi spune că vor face niște exerciții de vizualizare sau de imagistică, relaxare, proiecții. Nu e nevoie să crezi în hipnoză ca aceasta să funcționeze.
Cheia spre succes
Mindest este altă tehnică ce ne ajută să obținem ce dorim cu puterea minții. Tradus în termeni simpli, mindset înseamnă să ne programăm mintea astfel încât să atingem un obiectiv. Mulți vor da ochii peste cap și vor gândi că este simplu de spus, greu de făcut. Ca în orice lucru pe care vrem să îl obținem în viață este important să avem voință, să ne dorim transformarea și să apelăm la oameni care să ne ajute în acest sens. Tehnicile nu sunt complicate, dar trebuie să le înțelegem. Când vine vorba de această tehnică, trebuie să dezvoltăm un mindset de creștere. “Mindsetul fix este de exemplu când lauzi copilul pentru notele bune, pentru rezultatul final, e un mindset fix pentru că și targetul este fix. Copilul o să știe că dacă nu mai ia acele note, nu va mai fi lăudat și atunci se asociază inconștient cu starea de a nu fi suficient de bun. De fapt este un mindset limitativ, pe când un mindset de creștere nu se focalizează pe rezultat, ci pe efort. Dacă elevul merge la școală și nu ia note bune, dar tu totuși îl încurajezi și îi apreciezi efortul depus, de fapt îl încurajezi ca data viitoare să depună și mai mult efort. Dacă nu-i încruajezi efortul, ci rezultatul, atunci automat el nu va avea nicio motivație ulterioară. Cele două tipuri de mindset sunt diametral opuse”, spune președintele Asociației Române de Hipnoză.
Transformă obiceiurile rele în unele bune
Tiny Habits este un program creat de un profesor de la Universitatea Stanford, care te ajută să-ți stabilești obiceiuri noi, rutine noi, astfel încât să poți să creezi schimbări în viața ta. Tot ce facem noi de-a lungul vieții este suma automatismelor pe care le avem, spune Eugen Popa, iar obiceiul este o manifestare inconștientă pe care o realizăm pe pilot automat. Sunt oameni care se forțează să se trezească dimineața devreme, sunt alții care se trezesc în mod natural devreme pentru că acesta este obiceiul pe care și l-au creat. Pas cu pas, puțin câte puțin poți face transformări spectaculoase în viața ta.
Slăbește cu mintea
Există foarte multe metode de a slăbi cu ajutorul minții. Cea mai simplă variantă este să ne gândim că trupul nostru este sub patronajul minții subconștiente, mai explică Eugen Popa. În momentul în care noi comunicăm cu subconștientul și putem să-i transmitem aceste informații atunci subconștientul le va prelua și le va pune în practică. Dacă eu îi transmit că am 70 de kilograme și nu 80, atunci subconștientul va crea condițiile care să conducă la rezultatul pe care îl doresc – mai spune Popa.