x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum previi artroza umărului?

Cum previi artroza umărului?

19 Oct 2022   •   13:18
Cum previi artroza umărului?
Sursa foto: shutterstock

Artroza este o patologie degenerativă, cu evoluție de lungă durată. Afectează cartilajul articular, ducând, în timp, la redoare articulară (realizarea cu dificultate a mișcărilor specifice articulației umărului). Apariția acestei patologii poate fi prevenită prin reducerea factorilor de risc și tonifierea musculaturii umărului.

Alimentația

Alimentația este un factor important în evoluția multor afecțiuni. Organismul are nevoie de o multitudine de substanțe nutritive. Sursa principală sunt alimentele pe care le consumi zilnic, de aceea asigură-te că ai o dietă echilibrată.

Este important să ai în dietă alimente care să conțină:

  • proteine (pește, pui, soia);
  • lipide (în cantități optime);
  • carbohidrați (pâine din făină integrală);
  • vitamine și minerale (fructe, legume, produse lactate).

Consumul produselor lactate aduce un aport semnificativ de minerale, în special calciu. Acesta are un rol important în structura oaselor, dar și în alte procese metabolice. Doza zilnică recomandată de calciu este de 1 gram în cazul adulților, pentru a asigura funcționalitatea tuturor proceselor care au loc în organism. Dacă prin alimentație nu este furnizată această cantitate, procesele metabolice vor avea loc, însă calciul va fi preluat din oase. De aceea, consumul optim de nutrienți este necesar în fiecare zi.

Greutatea

Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc care determină apariția artrozei. Kilogramele în exces exercită o presiune suplimentară la nivelul articulațiilor, iar în timp structura acestora va fi deteriorată. Umerii nu susțin greutatea corpului în majoritatea timpului. Însă, ei contribuie semnificativ la suport, mai ales când te ridici din pat. În acel moment, presiunea exercitată la nivelul umerilor este foarte mare.

Dacă te confrunți cu kilogramele în plus, nu ezita să consulți un nutriționist. Acesta îți va oferi cele mai bune sfaturi pentru a te ajuta să obții și menții o greutate adecvată. De asemenea, exercițiile fizice sunt importante. Acestea trebuie efectuate corect și constant. Corectitudinea executării exercițiilor fizice este foarte importantă. La fel de importantă este și încălzirea înainte de antrenament. În cazul efectuării unor mișcări bruște sau incorecte, pot apărea accidentări.

Exercițiile fizice

Includerea în programul zilnic a exercițiilor fizice te va ajuta prin:

  • tonifierea masei musculare;
  • îmbunătățirea stabilității articulațiilor;
  • creșterea mobilității.

Exercițiile fizice sunt recomandate și ca tratament pentru artroza umărului. Pentru a beneficia de efectul maxim al exercițiilor consultă un medic ortoped și un kinetoterapeut. Aceștia te vor îndruma spre exercițiile potrivite pentru a-ți consolida articulația umărului.

Consultul ortopedic

Pe parcursul vieții te poți confrunta cu diferite simptome ale afecțiunilor aparatului musculo-scheletal. O frecvență mare o au manifestările de la nivelul articulației umărului. Însă, cele mai multe persoane le ignoră sau aplică un tratament local pentru a ameliora simptomele. Multe afecțiuni ale umărului, lăsate netratate, pot duce, în timp, la apariția artrozei. Printre acestea se numără:

  • tendinitele;
  • bursitele;
  • instabilitatea umărului;
  • fracturile.

Este important ca la orice disconfort persistent să te prezinți la medicul ortoped. Acesta îți poate indica un diagnostic și tratament. De asemenea, un medic ortoped te poate ajuta și cu sfaturi prin care să previi diferite afecțiuni ale articulației umărului.

Artroza umărului este o afecțiune a cărei apariție este favorizată de numeroși factori. De aceea, prevenția acestei patologii este dificil de realizat. Chiar dacă nu poate fi prevenită complet, riscul de a se dezvolta poate fi diminuat prin menținerea unei greutăți adecvate, adoptarea unei diete echilibrate, tratarea afecțiunilor care implică articulația umărului. De asemenea, efectuarea constantă a exercițiilor fizice dedicate musculaturii umărului contribuie și ele atât la prevenție, cât și la întârzierea evoluției bolii.

 

×