x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să menții ficatul sănătos: sfaturi și obiceiuri alimentare benefice

Cum să menții ficatul sănătos: sfaturi și obiceiuri alimentare benefice

27 Sep 2023   •   16:22
Cum să menții ficatul sănătos: sfaturi și obiceiuri alimentare benefice

Alimentația necorespunzătoare, alcoolul, medicația în exces și stilul de viață pot deteriora starea ficatului. Probabil ai mai auzit că pentru a-i păstra sănătatea timp îndelungat, este important să adopți un stil de viață echilibrat, care să includă atât alegeri alimentare sănătoase, cât și evitarea factorilor care pot afecta negativ acest organ vital, precum alcoolul sau fumatul (tutunul), dar și lipsa odihnei.

În acest articol vei beneficia de câteva sfaturi și obiceiuri alimentare benefice pentru menținerea sănătății ficatului.

Dieta echilibrată

Aceasta include o varietate de alimente, precum legumele, fructele, cerealele integrale, proteinele slabe (pui, curcan, pește și leguminoase) și grăsimi sănătoase (uleiul de măsline și nucile). De evitat alimentele prelucrate, bogate în zaharuri adăugate și grăsimi trans (nesaturate). Mâncarea grasă, precum cea bogată în colesterol și alimentele prăjite, dăunează ficatului.

Limitarea consumului de sare și zahăr

Consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială și poate contribui la problemele hepatice. De asemenea, evită alimentele bogate în zaharuri adăugate, care pot duce la acumularea de grăsimi în ficat.

Limitarea consumului de alcool și evitarea fumatului

Consumul de alcool în exces poate provoca leziuni hepatice grave. Se recomandă limitarea sau evitarea în totalitate a consumului de alcool pentru a menține sănătos ficatul, dar și evitarea fumatului.

Hidratare adecvată

Consumul adecvat de apă ajută la menținerea funcției hepatice normale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Supraponderalitatea poate crește riscul de afecțiuni hepatice, cum ar fi ficatul gras sau hepatita non-alcoolică, cauzate de cresterea nivelului de colesterol. Adoptă o dietă echilibrată și creează-ți un stil de viață activ, cu exerciții fizice regulate, pentru a-ți păstra greutatea în limite sănătoase.

Controlul nivelului de colesterol

Nivelurile ridicate de colesterol pot contribui la acumularea de grăsimi în ficat. Adoptă o dietă sănătoasă pentru inimă și menține un nivel adecvat de colesterol în sânge.

Exercițiile fizice regulate

Activitatea fizică ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce poate sprijini sănătatea ficatului.

Atenție la tratamentele dăunătoare

Anumite tratamente luate în exces pot fi hepatotoxice și pot afecta ficatul. Consultă întotdeauna un medic sau un specialist înainte de a administra orice tip de medicamente.

Evitarea expunerii la toxine

Protejează-te de substanțele chimice toxice provenite din mediu, cum ar fi pesticidele și substanțele chimice de uz casnic. Utilizează produse de curățenie naturale și poartă echipament de protecție atunci când manevrezi substanțe chimice, inclusiv acasă.

Eliminarea factorilor stresori și odihna

De asemenea, stresul poate afecta sănătatea ficatului și nu numai. Specialiștii recomandă eliminarea, pe cât posibil, a factorilor stresori din viețile noastre și odihna suficientă, de minimum 7- 8 ore pe noapte, în funcție de vârstă și sex. Odihna este influențată de stres și invers. Insomniile din timpul nopții pot fi cauzate de grijile și stresul acumulat pe timpul zilei, iar stresul diurn se amplifică dacă nu există un somn nocturn odihnitor.  

Un ajutor în acest sens poate veni și din partea lui Benesio StresCalm, un supliment alimentar care susține organismul în lupta cu stresul și restabilește echilibrul funcțiilor fizice și psihice, inducând o stare de bine, datorită următoarelor ingrediente: acid gama-aminobutiric (GABA), extract de ceai verde, extract de schisandra, extract de rhodiola, extract de griffonia, vitamina B6 și acid folic. Produsul a fost desemnat câștigător al premiului „Votat Produsul Anului 2023″, în categoria “Suplimente alimentare – antistres.”

Consultă un specialist în caz de probleme

Dacă ai simptome care ar putea indica probleme hepatice (cum ar fi oboseala excesivă, icterul sau durerea în partea superioară dreaptă a abdomenului), consultă un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

Adoptarea acestor sfaturi și obiceiuri alimentare benefice poate contribui la menținerea unui ficat sănătos și funcțional pe termen lung. Este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un specialist înainte de a face modificări semnificative în dieta sau stilul de viață, mai ales dacă ai condiții medicale diagnosticate anterior.

Administrarea unui supliment pentru ficat poate deveni o necesitate în aceste cazuri. Așadar, pentru a recăpăta funcția hepatică, specialiștii recomandă Benesio Hepafort, un supliment pentru ficat, care combină mai multe ingrediente naturale cunoscute pentru rolul lor în buna funcționare a ficatului. Suplimentul pentru ficat este sub formă de capsule, din plante, care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorită extractelor de silimarină, anghinare și colină. Gama Benesio se poate achiziționa din farmaciile Catena.

×