x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum sa-ti protejezi mainile de frig

Cum sa-ti protejezi mainile de frig

de Liana Hainarosie    |    15 Noi 2005   •   00:00
COSMETICA
Cel mai bun mijloc de a ne proteja mainile de frig consta in activarea circulatiei sangvine.
Acesta este sfatul dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupuncura si Homeopatie. "Preventiv sau chiar curativ, in cazul persoanelor care au circulatia periferica deficiara, de obicei, se folosesc baile alternative reci-calde", este de parere medicul. Un minut se tin mainile in apa rece si apoi in apa fierbinte. In acest fel, vasele sangvine devin mai elastice si pompeaza mai usor sangele. Daca este vorba despre o persoana mai friguroasa, aceste exercitii se pot face chiar in orice sezon, nu neaparat iarna. Aceste bai alternative se fac zilnic timp de cinci-zece minute.

Catina si macese


Tot pentru activarea circulatiei sangvine se folosesc extractele din catina si macese. Luati un pumn de fructe, care se maruntesc si carora li se adauga putina apa si miere. Din acest extract se inghite de doua ori pe zi. Eficiente sunt infuzia si decoctul din catina, dar prin fierbere se pierde vitamina C. La o cana de apa se foloseste o lingurita de planta. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu spune ca putem face o cura de trei-patru saptamani cu decoctul din catina si macese.

De asemenea, se poate bea o data sau de doua ori pe zi macerat din catina sau macese, prin lasarea acestora in apa de dimineata pana seara.

Crema cu vitamina E


Pentru uz extern se folosesc creme hidratante bogate in uleiuri - de masline, migdale, care contin galbenele, coada-soricelului, dar si vitamina E. "Acasa, putem pregati din ulei de masline, vitamina E, galbenele, coada-soricelului o crema hidratanta care sa ne protejeze mainile de frig. Florile proaspete sunt mult mai indicate, caci contin mai multe substante active. Dar se pot folosi si plantele uscate. Acestea se pun la foc si se adauga ulei", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

ULEIURI. Uleiurile esentiale care se folosesc in aromaterapie pot fi intrebuintate doar daca se dizolva in multa crema sau ulei vegetal. Ele au tendinta de a usca pielea. Se folosesc cu precadere in scop antibacterian. In schimb, uleiurile de floarea-soarelui si de masline au efecte hidratante bune.

HIDRATARE. Este indicat ca de fiecare data cand ne expunem la frig sa ne hidratam mainile cu o crema grasa si sa ne punem intotdeauna manusi. Daca totusi ne-au inghetat mainile, cand intram la caldura trebuie sa ne obisnuim treptat cu schimbarea temperaturii. Primul lucru care trebuie facut este sa punem mainile sub jetul de apa rece spre calduta, si nu sa ne incalzim mainile la calorifer.

×
Subiecte în articol: mainile