x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum slabim dupa Sarbatori

Cum slabim dupa Sarbatori

de Georgeta Licsandru    |    03 Ian 2006   •   00:00
Cum slabim dupa Sarbatori
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Ai pus doua-trei kilograme in timpul Sarbatorilor?! Nu-i chiar o tragedie, ci momentul sa actionezi. Revenirea la greutatea normala se face printr-o dieta usoara, bogata in fructe si legume crude. "Daca vrem sa slabim trebuie sa recurgem la o dieta echilibrata, cu multe fructe si legume, multa apa si miscare in aer liber. S-a demonstrat stiintific si ca o zi de post pe saptamana are efect de detoxifiere a organismului. De aceea, dupa Revelion as recomanda si o zi de post, o zi in care alimentele de origine animala sa fie evitate", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Regim de detoxifiere


In afara de cresterea in greutate, abuzul de alimente grase provoaca tulburari la nivelul ficatului sau al vezicii biliare. Pentru a scapa de efectele exceselor de Sarbatori avem nevoie de un regim de detoxifiere, bazat pe fructe si legume proaspete. Fibrele alimentare continute de acestea interfera cu metabolismul grasimilor si scad nivelul colesterolului in sange, reducand riscul afectiunilor cardiovasculare si al obezitatii. De asemenea, fibrele alimentare contribuie la detoxifierea tubului digestiv, a colonului, distrugand flora de putrefactie generata de alimentele grele. De aceea trebuie sa mancam minimum cinci fructe crude pe zi .

Pentru a scapa de kilogramele acumulate intre Craciun si Revelion, foarte importanta este asocierea alimentelor in cursul zilei. Fructele se consuma intre mese. Si in privinta salatelor de legume, nutritionistii ne fac aceeasi recomandare: o salata mancata cu o jumatate de ora inainte de masa este mult mai sanatoasa decat daca o alaturam fripturii. Evitati asocierea dintre proteine (friptura) si carbohidrati (salata de legume). Deoarece in loc sa fie asimilati, carbohidratii intra in fermentatie si apar balonarile. Procesul de mestecare a alimentelor este important atat din punct de vedere fiziologic, cu impact asupra digestiei alimentelor, cat si psihic. La masa, trebuie sa ne concentram atentia asupra mestecarii alimentelor, in asa fel incat la creier sa ajunga informatii utile pentru o digestie sanatoasa. Cand suntem la masa vom evita sa citim sau sa urmarim emisiuni la televizor, deoarece atentia este dirijata in cu totul alta directie decat digestia, existand pericolul sa mancam mai mult si cu timpul sa apara obezitatea.

Carne usoara


Daca regimul alimentar este preponderent carnivor, dupa un timp pot aparea dezechilibrele metabolice (guta, obezitatea). Nici o dieta exclusiv vegetariana nu este potrivita. Chiar daca vrem sa scapam de kilogramele in plus, avem nevoie si de proteine si grasimi de origine animala. Dupa Sarbatori, ele trebuie sa provina dintr-o carne mai usoara - peste, pui, curcan. Asa-numita carne alba contine mai multe proteine si mai putine grasimi, fiind una dintre cele mai bune surse de aminoacizi esentiali, fier, zinc si magneziu. Pestele gras oceanic previne bolile cardiovasculare, acizii grasi esentiali impiedicand grasimile sa se depuna pe peretii vaselor sangvine.

SFATUL MEDICULUI


Pentru detoxifierea organismului nu trebuie neglijate lichidele. Nutritionistii ne recomanda 1,5-2 litri de apa plata pe zi, sucuri naturale sau ceaiuri diuretice. "Apa sa nu fie consumata in timpul mesei si nici imediat dupa masa. Va fi bauta lent, cu inghitituri mici. Consumarea deodata a unei cantitati mari de apa produce diluarea brutala a sucurilor gastrice si dezechilibre electro-chimice. Daca nu bem apa suficienta apar probleme renale, afectiuni in sfera hepato-biliara", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Si o ceasca de cafea fara zahar pe zi mareste productia de energie si stimuleaza arderea caloriilor. Ceea ce inseamna ca ne putem baza pe ajutorul cafelei in mentinerea greutatii.

VEGETALE. Prof. dr. Mencinicopschi ne sfatuieste sa mancam cat mai multe fructe si legume bogate in potasiu. In perioada Sarbatorilor, sodiul din alimentele sarate, din afumaturi a favorizat aparitia edemelor (retentia de apa in tesuturi), in special in cazul cardiacilor. Potasiul din prunele uscate, din banane contribuie la mentinerea echilibrului apei in organism, dar si la indepartarea excesului de sodiu. Atentie insa, caci o dieta bazata exclusiv pe legume si fructe crude si scaderea aportului caloric zilnic sub 600 de calorii ne pune in pericol sanatatea. Atunci cand vom reveni la alimentatia normala, vom manca mai mult si ne vom ingrasa la loc.

ALGE. Consumul de alge marine ne ajuta sa slabim sanatos. Ele stimuleaza eliminarea toxinelor si diminueaza tesutul adipos. Algele induc senzatia de satietate foarte rapid, in vreme ce aportul caloric este scazut. Sunt sarace in grasimi, dar bogate in saruri minerale - iod, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, fosfor, fibre alimentare, vitamine (A, B, C, E). Substantele continute de alge contribuie la refacerea elasticitatii pielii dupa dietele de slabit, la restabilirea tonusului glandelor mamare si a abdomenului. S-a demonstrat ca femeile care mananca alge marine sunt ferite de celulita.
×
Subiecte în articol: legume