OFTALMOLOGIE
Ochelarii de care aveti nevoie pot fi prescrisi mult mai usor printr-o metoda de investigare mai simpla decat probatul la infinit al lentilelor.
Daca in urma cu cativa ani, medicul oftalmolog folosea un refractometru manual pentru precizarea dioptriilor, tehnologia moderna pune la dispozitie acum o tehnologie mult mai simpla si de o acuratete mai mare. "Dioptronul sau autorefractometrul este un dispozitiv modern care masoara refractia oculara si in functie de aceasta oftalmologul poate prescrie ochelari", explica medicul specialist oftalmolog Florin Zamfiroiu. Aparatul trimite o raza de lumina pe fundul ochiului si masoara astfel refractia. Mai mult, el imprima pe o hartie aceste masuratori care, interpretate de specialist, spun exact ce fel de dioptrii are nevoie pacientul.
Simplu si rapid
Pentru efectuarea masuratorilor, efortul din partea pacientului este minim. El trebuie sa sprijine barbia pe un suport si sa se uite fix intr-un obiectiv, fara sa clipeasca sau sa miste capul. In aceasta pozitie trebuie sa stea cel mult doua minute, pana cand aparatul isi face masuratorile. La persoanele cu varste pana in 45 de ani este nevoie de doua investigatii de acest fel. Dupa prima masuratoare, oftalmologul le va administra picaturi pentru ochi, de trei ori, la un interval de zece minute. Din cele doua seturi de parametri, medicul va obtine refractia reala a ochiului. Daca pacientul are peste 45 de ani, o singura masuratoare este suficienta.
Copiii, pacienti la dioptron
Dioptronul prezinta doua mari avantaje: durata mica de investigare si acuratetea foarte mare. "In plus, el poate fi folosit indeosebi la copii, intrucat nu este nevoie de cooperare din partea acestora, iar ochelarii vor putea fi prescrisi mult mai usor acolo unde este cazul", spune medicul specialist oftalmolog Florin Zamfiroiu. La cabinetele care detin un asemenea aparat, investigatia cu dioptronul intra in pretul unei consultatii obisnuite. Unele autorefractometre fac si alte tipuri de masuratori, necesare pacientilor care opteaza pentru lentile de contact. Pentru acestia trebuie masurata raza de curbura a corneei. Dispozitivul care poate oferi aceasta informatie se numeste autokeratorefractometru.
|
VICII. Razele de lumina isi schimba directia cand trec prin mediile transparente ale ochiului. Aceasta deviere se numeste refractie oculara. La ochiul normal, toate razele luminoase se intalnesc pe retina. Daca acest lucru nu se intampla, avem de-a face cu vicii de refractie. Cand imaginea se proiecteaza in spatele retinei, pacientul va avea nevoie de lentile concave (-) pentru miopie, care sa aduca imaginea pe retina. Cand imaginea se proiecteaza in spatele retinei, pacientul va avea nevoie de lentile convexe (+) pentru hipermetropie. Miopii au probleme cu vederea obiectelor la distanta, in vreme ce persoanele afectate de hipermetropie au dificultati in vederea obiectelor apropiate.
|
Citește pe Antena3.ro