x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Da, dar cu prezervativ

Da, dar cu prezervativ

14 Mar 2005   •   00:00

SEXOLOGIE
Papilomavirusul uman este foarte raspandit si produce aparitia de celule anormale sau dezvoltarea de tesuturi anormale pe pielea picioarelor, a mainilor, la nivelul corzilor vocale, a mucoasei bucale si genitale.
DR. DANIEL POPESCU

Exista peste 80 de tipuri ce apartin acestei clase de virusuri, fiecare infectand o anumita parte a organismului. Mai mult de o treime se transmite prin contact sexual, deci sunt responsabile de manifestarile genitale. Unele tipuri de papilomavirusuri sunt asociate cu starile canceroase sau precanceroase si sunt frecvent intalnite in cancerul de col uterin. Tesuturile anormale ce apar din cauza prezentei acestor factori infectiosi pot imbraca doua aspecte: condiloame, sau negi, ce apar pe piele sau in regiunea genitala; displazie, ce reprezinta prezenta celulelor anormale, acesta fiind un stadiu precanceros.

Transmitere

Nu se cunoaste exact modul de transmitere a acestor papilomavirusuri. Cu certitudine este confirmata prin studii de specialitate calea sexuala. Infectia cu papilomavirus se transmite prin contact direct. Se pare ca persoanele care au contractat acest virus sunt purtatoare pe viata ai lui.

Cercetatorii au stabilit ca perioada de timp intre contractarea virusului si aparitia manifestarilor poate fi foarte mare, uneori chiar ani. La persoanele cu imunitate scazuta, probabilitatea ca ele sa se infecteze cu papilomavirus este mai mare. Daca manifestarile sunt sub forma de negi, acestia devin vizibili la nivelul vulvei, in vagin, la nivelul anusului si sunt duri, in general nedurerosi sau dau senzatia de usturime si, uneori, pot sangera. Acesti negi pot fi unici sau multipli, grupati in ciorchine. Frecvent, pot reaparea dupa tratament. La femeile cu localizare pe colul uterin, aspectul este de leziune plata. In cazul in care o femeie are negi genitali este obligatorie si examinarea partenerului. La barbat pot fi depistati negi nedurerosi la nivelul penisului sau in regiunea anala, situatie in care este necesar si ca acesta sa urmeze tratament. Dar barbatul poate sa nu aiba manifestari cutanate, ci doar sa fie purtatorul acestui virus.

Daca femeia este fumatoare, probabilitatea ca ea sa dezvolte displazie (stare precanceroasa) este mult crescuta. Daca deja a aparut displazia, oprirea fumatului poate reduce riscul ca aceasta sa reapara sau sa devina cancer. La femeia gravida leziunile deja existente se pot acutiza pe parcursul sarcinii. Transmiterea perinatala de la mama la fat in timpul nasterii pe cale naturala este foarte rara. Papilomatoza laringiana a fost citata la mai putin de 1% din nasterile mamelor infectate.

Testul Papanicolau

Diagnosticul trebuie stabilit numai de catre medicul ginecolog. Acesta poate diferentia o infectie cu papilomavirus de alte tipuri de infectii cu manifestari asemanatoare. Testul Papanicolau (recomandat a fi efectuat o data la 6 luni) pune diagnosticul. De asemenea, se efectueaza o colposcopie, pentru a stabili daca exista modificari celulare la nivelul colului uterin. In cazul in care apar negi, se face biopsia lor, pentru a-i diferentia de leziuni precanceroase sau canceroase. Tratamentul este medicamentos sau se recurge la distrugerea lor prin electrocauterizare sau crioterapie. Daca sunt foarte voluminosi, se poate folosi laserterapia sau se extirpa chirurgical.

Dr. Daniel Popescu Sef de lucrari UMF "Carol Davila", medic primar obstetrica-ginecologie

FACTORI. S-a constatat ca, daca fetele incep viata sexuala la varste tinere sau au mai multi parteneri sexuali, exista o probabilitate mai mare de a dezvolta o infectie cu papilomavirus, dar cele mai multe infectii dispar dupa tratament.

Transformarea unei infectii cu papilomavirus in cancer este mica, daca se evita anumiti factori ce favorizeaza aceasta transformare: fumatul, utilizarea indelungata a contraceptivelor orale (mai mult de 5 ani neintrerupt), varsta tanara la care se incepe viata sexuala, parteneri sexuali multipli, alte boli cu transmitere sexuala.

STIATI CA
  • Exista multe tipuri de papilomavirusuri ce afecteaza organele genitale, in special la femei. Manifestarile clinice ale acestei infectii trebuie cunoscute, iar persoanele respective sa se prezinte imediat la medicul ginecolog. Se estimeaza ca circa 15% din femeile cu varsta intre 20 si 30 de ani si 6% din cele peste 40 de ani sunt purtatoare ale acestui virus.
  • Prevenirea infectiei cu papilomavirus se face utilizand prezervative in timpul actului sexual. De asemenea, se indica monogamia si evitarea contactelor sexuale intamplatoare.
  • STIRI
    FARA SEX. In ultimii 10 ani, australiencele de varsta medie se simt mai bine singure si nu mai sunt interesate de sex. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii australieni, care au tinut sub observatie 19.000 de femei. Studiul a aratat ca aproape jumatate dintre femei si-au pierdut interesul fata de sex. Dupa cum sustin cercetatorii, acestea nu mai au timp si pentru sex, pentru ca sunt mult prea ocupate cu serviciul, cu copiii si cu incercarile de a-si imbunatati educatia. Tendinte negative se observa si in sanatatea femeilor australience, pentru ca tot mai multe dintre ele sufera de obezitate.

    NEFERICITI. Cuplurile casatorite din Singapore sunt cele mai nefericite din lume. Statisticile arata ca aproape jumatate dintre perechi divorteaza mai devreme sau mai tarziu, desi se casatoresc foarte repede dupa ce s-au cunoscut. 39% din cei casatoriti sustin ca se simt nefericiti alaturi de parteneri. Numai 14% din cuplurile din Singapore isi considera casatoria ca fiind o reusita, in timp ce in Statele Unite ale Americii, procentul celor multumiti de propriul mariaj este de 48%.

    DESCOPERIRE. Cercetatorii de la Universitatea Osaka (Japonia) au identificat proteina responsabila pentru patrunderea spermatozoidului in interiorul ovulului. Aceasta a primit numele Izumo, in cinstea zeului japonez protector al casatoriei. Spermatozoizii soarecilor lipsiti de aceasta proteina nu au putut sa patrunda in ovul. Cercetatorii sustin ca una dintre aplicatiile acestei descoperiri este prelucrarea unor noi mijloace nehormonale de contraceptie, iar o alta - tratarea infertilitatii, legata de incapacitatea spermei de a depasi membrana ovulului.

    STERILIZARE. Femeile britanice prefera sterilizarea chirurgicala ca mijloc contraceptiv mai mult decat celelalte europence. De multe ori, cauza acestei alegeri este lipsa de informare a femeilor in privinta altor variante. Studiul profesorului englez Sven Skouby a aratat ca, in medie, in Italia, Franta, Spania si Germania, 10,8% din femei apeleaza la sterilizare. In Marea Britanie, aceasta cifra ajunge la 20,8%. Cel mai ridicat nivel de folosire a mijloacelor contraceptive se inregistreaza in Germania - 82%. Aici numarul avorturilor nu depaseste 9 la 100 de nasteri, in vreme ce in Marea Britanie ajunge la 25 de avorturi la 100 de nasteri.

    FERTILITATE. Schimbarea mentalitatilor sociale, emanciparea femeii, precum si prelungirea duratei studiilor duc la decizia femeilor de azi de a da nastere primului copil la varste tot mai inaintate. Un studiu efectuat de cercetatori din Carolina de Nord releva ca perioada de fertilitate feminina a inceput sa se modifice. Femeile nu se gandesc sa nasca inainte de varsta de 25 de ani, desi posibilitatea de a procrea apare aproape de varsta de 13 ani. Varsta maxima este aproape de 40 de ani.

    CONSILIERE. In Marea Britanie, doar unul din trei adulti cu probleme sexuale merge la medic, spun rezultatele unei anchete recente. Din cei chestionati, 34,8% din barbati si 53,8% din femei au avut dificultati in viata de cuplu in ultima luna. Problemele barbatilor sunt scaderea libidoului, ejacularea precoce si teama pentru performantele scazute. Femeile s-au plans mai ales de absenta orgasmului si de durerea in timpul actului sexual. Cu toate acestea, doar 10,5% din barbati si 21% din femei au cerut ajutor medical specializat.
    ×