x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dati muzica mai tare!

Dati muzica mai tare!

09 Mai 2005   •   00:00

SANATATEA ADOLESCENTULUI
"Atunci cand dau muzica preferata la maximum, in camera mea, simt fiecare vibratie, fiecare sunet prin tot corpul. Simt ca ma umplu de energie." Asa spun cei mai multi tineri de 14-20 de ani daca sunt intrebati de ce le place muzica.

  • de ANDRADA FLORIA

  • Altii spun ca daca asculta muzica trece timpul mai repede. Insa oricare ar fi motivul pe care l-ar invoca adolescentii, parerea Marinei Cavassi, psiholog principal in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", este ca aceasta activitate este cat se poate de fireasca si nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni.

    Relaxare

    Muzica reprezinta un mijloc foarte eficient de relaxare. La adolescenti exista foarte multe tensiuni legate de certurile din familie, de exigentele de la scoala sau chiar de esecul in dragoste. Iar muzica ii ajuta sa scape de stres. Ascultatul muzicii este un mod placut de a depasi dificultatile de zi cu zi, pe care tinerii le amplifica foarte mult. Pe de alta parte, atunci cand se inchid in camera, ei scapa de criticile familiei (ca nu se imbraca bine, ca nu invata destul, ca nu citesc indeajuns, ca lipsesc de la scoala) si se refugiaza intr-o activitate care le face placere. "Eu vad in acest comportament si o posibilitate a tinerilor de a-si «rezolva» niste probleme, adica de a nu le mai lua in seama", precizeaza psihologul Marina Cavassi. Atunci cand au o problema in dragoste, adolescentii simt ca se regasesc in versurile tuturor pieselor de dragoste. In acest fel, au senzatia ca "tragedia" lor este inteleasa de cineva.

    Versurile "baietilor de baieti"

    Muzica induce o stare de bine atunci cand o asculti singur, dar este si un motiv pentru care tinerii se intalnesc si se duc in cluburi. Aceasta modalitate de petrecere a timpului reprezinta o activitate de socializare, de diversificare a contactelor sociale. In cluburi, conversatia nu este pe primul plan, pentru ca tinerilor le este destul de dificil sa se inteleaga atunci cand volumul este la maximum. Insa adolescentii reusesc sa comunice prin intermediul muzicii si al dansului si astfel isi creeaza noi prieteni si chiar se pot indragosti in cluburi. Din alt punct de vedere, alegerea muzicii duce intr-o oarecare masura la o discriminare a contactelor sociale. Tinerii se regasesc in versurile melodiilor pe care le asculta si acesta este motivul pentru care aleg un anumit gen de muzica si adera la un anumit grup. Ca sa faca parte din grup si pentru a fi acceptat de ceilalti membri ai grupului, tanarul trebuie sa aiba preferinte muzicale asemanatoare. Insa de multe ori alegerile in ceea ce priveste genul muzical indragit nu sunt personale, ci sunt dictate de moda, de grup. Adeptii anumitor genuri muzicale sunt foarte categorici in gusturile lor si nu permit celor care au alte preferinte sa intre in "gasca" lor. De foarte multe ori se isca si conflicte grave intre adolescentii metalisti si cei care asculta muzica hip-hop, de exemplu.

    Libertate

    "Exista si un sentiment important de libertate pe care ti-l da ascultatul muzicii. Acest sentiment de libertate este esential la varsta adolescentei, cand tanarul are impresia ca totul ii scapa de sub control", arata psihologul Marina Cavassi. Faptul ca el decide ce gen de muzica sa asculte si la ce volum ii creeaza senzatia ca detine controlul, este important pentru adolescent. De aceea, tinerii tin foarte mult la alegerile lor, chiar daca familia este de multe ori ingrozita atat de genul muzical adoptat, cat si de faptul ca se izoleaza in camera lor si o asculta la maximum. Cu cat muzica este mai tare, cu atat creste mai mult sentimentul tinerilor ca au capacitatea si puterea de a decide singuri. "Mi-am dat seama de la tinerii care vin la mine la cabinet ca, de fapt, ascultand muzica la maximum, ei nu doar ca se simt independenti, dar se izoleaza si mai mult de lume", dezvaluie psihologul Marina Cavassi. Dand volumul foarte tare, adolescentii isi construiesc un zid aproape insurmontabil intre ei si lumea care ii nemultumeste din diverse motive.

    SFATUL MEDICULUI
    Parintii nu trebuie in nici un caz sa le interzica tinerilor sa asculte muzica preferata la volumul la care vor ei. Problema nu se rezolva asa, pentru ca, daca nu au voie sa asculte acasa, se vor duce in alta parte si e mai bine pentru parinti sa isi poata supraveghea copiii. "Eu nu as fi pentru o atitudine categorica din partea parintilor. De altfel, la aceasta varsta nici nu mai poate fi vorba de interdictii, asa cum functioneaza ele la copiii mai mici." Este foarte important ca adolescentii sa nu se simta umiliti, sa nu li se spuna ca muzica lor preferata e de calitate foarte proasta, pentru ca astfel se accentueaza si mai mult impresia lor ca sunt neintelesi. Ceea ce trebuie sa vada tanarul este ca tu, ca parinte, incerci macar sa intelegi, te straduiesti sa te conformezi stilului adoptat de el. Cel mai indicat este ca parintii sa intrebe ce anume ii place copilului la muzica pe care o asculta si sa incerce sa ii propuna, cu tact, o alternativa.

    STIRI
    PREFERINTE. Psihologul Marina Cavassi a observat, in urma discutiilor pe care le-a avut cu pacientii sai, ca tinerii incep sa asculte de la varste foarte fragede manele. Chiar de la 10-12 ani, copiii dezvolta o pasiune pentru acest gen de muzica. Explicatia pentru aceasta o poate constitui mediatizarea puternica a melodiilor cantate de manelisti. Pe de alta parte, versurile sunt facile si de aceea sunt accesibile tuturor categoriilor de varsta. Un alt motiv ar putea fi faptul ca procurarea acestui gen de muzica nu este o problema pentru adolescenti, ei putand sa ia melodiile gratis, de pe Internet.

    PARINTI. In Statele Unite, un medic pe nume Larry Koenig, care se ocupa de terapia familiei, a initiat un program format din patru pasi, care ii invata pe parinti cum sa faca sa isi educe corect copiii. Primul pas il constituie identificarea manifestarilor daunatoare ale copiilor, atunci cand ei au o atitudine atipica. Apoi, este indicat ca parintii sa isi creeze o lista cu reguli usor de inteles de copii, care sa corecteze aceste manifestari. Un tabel in care sa noteze nerespectarile regulilor este foarte util parintilor. In acelasi tabel, ei pot sa noteze si pedepsele: care se duce la limitarea libertatii copilului. Ultimul pas este aplicarea programului.

    AUTOFLAGELARE. Adolescentii incearca sa uite de durerea cauzata de problemele specifice varstei: certurile cu parintii, nereusita scolara, esecul in dragoste. Este foarte grav insa cand tinerii "rezolva" problemele sentimentale folosind lama. Medicii au descoperit ca mai ales adolescentele vor sa simta durerea fizica, pe care si-o cauzeaza cu lama (de obicei pe mana), iar aceasta durere sa anuleze oarecum depresiile.
    ×
    Subiecte în articol: muzica tinerii