Ouale nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodărie si asta pentru ca sunt o buna sursa de proteine care ajuta la menţinerea masei musculare, contin grasimi sanatoase si sunt extrem de versatile, putand fi consumate in diverse moduri. Mai mult, oul pastreaza senzatia de satietate mult timp şi este considerat un super aliment fiin unul dintre cele mai nutritive.
Un ou mare fiert coţine:
- Vitamina A 6%
- Vitamina B9 5%
- Vitamina B5 7%
- Vitamina B12 9%
- Vitamina B2 15%
- Seleniu 22%
- Fosfor 9%
Pe lângă acestea ouăle mai conţin şi vitaminele: D, E, K, B6 dar şi calciu şi zinc.
Valoare energetică este de 77 calorii, 6 grame de proteine şi 5g de grăsimi sănătoase.
Oul de gaina are valoare alimentara ridicata datorita continutului mare de nutrienti iar absorbţia acestora se face uşor. Pentru a beneficia de toate avantajele consumului de ouă acestea trebuie mâncate în anumite momente ale zilei.
O vorba din batrani spune ca oul consumat dimineata e medicament, la pranz este aliment, iar mancat seara este o otrava. Stiinta confirma aceasta zicala si ca atare nutritionistii insista pe ideea consumului de oua dimineata. Este cel mai potrivit moment din zi, mai ales daca te preocupa si greutatea.
De ce este indicat sa mananci oua dimineata
Ouale te satura si-ti ofera o valoare nutritionala si biologica foarte ridicata, dar cu un numar mic de calorii. Important este insa si modul de preparare. Daca consumi doua oua fiert moi, te vei simti mai satul decat daca mananci o cana de lapte cu cereale, un corn de patiserie, un pahar de suc de portocale si o felie de paine prajita cu unt.
Mancand oua dimineata nu vei mai simti nevoia sa mananci mult la masa de pranz, iar asta te ajuta sa-ti pastrezi silueta, dar si sa ai o stare buna de sanatate.
Oul la pranz
Daca alegi sa incluzi ouale in masa de pranz, consuma-le alaturi de legume. Spanacul, de exemplul, se combina foarte bine cu oul si poate reprezenta o masa de pranz gustoasa si satioasa.