SANATATE BUNICULUI
E aici langa mine, pot intinde mana sa verific reintoarcerea lui acasa. Si-a facut un doctorat excelent la Institutul Nobel din Suedia. Repet, la Institutul Nobel din Suedia. Lucrare despre cumplita boala Parkinson. Bineinteles ca un tanar atat de destept, un medic de asemenea talent a fost ofertat de cateva ori si momit sa ramana in strainatate.
"Bineinteles ca as fi beneficiat de o droaie de avantaje, dar eu am venit acasa, aveam treaba intr-un spital romanesc. Superba civilizatia din strainatate, dar pe mine ma intrista ca dimineata auzeam hello, iar la plecare bye-bye, in rest mai putine cuvinte cu un strain."
Medic de mare viitor
Doctor in medicina Bogdan Popescu, important medic neurolog la Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar Bucuresti, si-a dat seama ca in cariera trebuie sa pui alaturi si cercetarea. Asa ca lucreaza si ca cercetator principal in biologia moleculara, conducand un laborator la Institutul National "Victor Babes". Bogdan Popescu, medicul de mare viitor, s-a intors acasa. Ca alti mari medici care au ales revenirea acasa dupa ani lungi de specializare in vest: conf. Olga Simionescu, dr. Denisa Protopopescu, dr. Radu Ciulin, dr. Anca Simionescu sunt doar cateva nume. In mintea doctorului Bogdan Popescu, dar si in sufletul lui, pe langa neurologie si biologie moleculara, s-a gasit loc si pentru poezie sensibila.
Versuri
I-au aparut trei carti de versuri: "Poemul de garda", "Leul de dupa extravagante" si "Masinaria de uitare". Poate reintoarcerea in Romania saraca, dar incantatoare se afla si intr-una din poeziile lui. "Am despartit frumusetea ta in vocale/ Pe un rand era viata, aceea cu coatele goale". In Clinica de neurologie se lupta adesea cu acea cumplita boala care i-a fost teza de doctorat in Suedia, boala Parkinson. Stiinta mondiala inca nu i-a developat cauzele, dar numai in Statele Unite exista peste un milion de bolnavi de Parkinson. Apare o degenerare a sistemului nervos, incep sa moara neuronii, bolnavii de Parkinson resimt rigiditati, vorbirea e mai lenesa, pasii mai grei, figura impietrita, uneori mainile si picioarele sunt ca lemnul si intepenite. Cand i se dau medicamentele - singura solutie pentru a-l face sa se miste - , dupa o vreme apare riscul efectelor secundare si din starea de rigiditate bolnavul de Parkinson trece in starea de tremuraturi, de instabilitate. Lupta cu boala Parkinson continua. Doctor Bogdan Popescu este de garda aici in Romania si la neurologie, si la biologia moleculara, si la volumul de versuri
|
ELECTROZI IN CREIER. Cu medicamentele medicina actuala pacaleste boala, din pacate nu stie sa o inlature sau macar s-o infraneze. Daca bolnavului i se intrerupe medicatia, imediat este cuprins de rigiditate. "Exista unele cazuri care se preteaza la interventiile chirurgicale. Bolnavilor de Parkinson li se planteaza in creier electrozi de mare finete care trimit semnalele corecte pe care neuronii nu mai sunt in stare sa le lanseze."
|
Citește pe Antena3.ro