x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Deodorante din plante amare

Deodorante din plante amare

de Georgeta Licsandru    |    21 Iun 2005   •   00:00
Deodorante din plante amare

Terapii alternative

O data cu venirea verii, transpiratia excesiva este o problema cu care se confrunta numeroase persoane. "Transpiratia poate fi tratata si prin fitoterapie, insa numai dupa stabilirea unui diagnostic corect. Trebuie sa tratam afectiunea care genereaza transpiratia si nu sa o suprimam. In afara temperaturilor ridicate din timpul verii, in afara transpiratiei care apare la efort fizic intens, acest fenomen are drept cauza si diferite infectii (tuberculoza, infectii reumatismale, micotice, amigdalite, apendicita cronica etc.)", semnaleaza dr. Ioan Dumitrescu, medic specialist medicina fizica si recuperare medicala, cu competente in acupunctura si homeopatie.

Pelinul si transpiratia

Pentru reducerea transpiratiei generate de temperaturile ridicate, in fitoterapie sunt recomandate plantele cu gust amar (ghintura, pelin, musetel, salvie, coada-soricelului, echinacea, menta, patlagina, papadie). Aceste plante se folosesc sub forma de infuzie, atat intern, cat si extern. Patlagina este recomandata celor care sufera de afectiuni pulmonare si transpira excesiv. Hepaticilor le este indicata papadia, iar cardiacilor - talpa-gastei. "Trebuie sa stabilim un diagnostic exact inainte si sa cunoastem toxicologia plantei. Transpiratia este un simptom al unei cauze generatoare de boala. Suprimand simptomul transpiratiei si netratand cauza, boala se agraveaza", arata dr. Ioan Dumitrescu.

Pentru a scapa de transpiratia neplacuta, in zilele de vara este bine sa se bea una-trei cani de ceaiuri din plante amare pe zi. "Impotriva transpiratiei picioarelor, ideala ar fi tot administrarea interna a infuziilor, pentru ca transpiratia calda si urat mirositoare a picioarelor inseamna o eliminare proasta a toxinelor din organism. Se pot face insa si bai ale picioarelor cu infuzie de ghintura si pelin", sustine dr. Ioan Dumitrescu. Cei care transpira excesiv se deshidrateaza foarte repede. Pentru rehidratare sunt recomandate sucurile din fructe si legume proaspete si apa minerala.

STIATI CA
  • Transpiratia este produsa de glandele ecrine si apocrine.
  • Glandele ecrine se gasesc in axile, palme, talpi si frunte. Cand corpul este supraincalzit din cauza temperaturii ridicate, a efortului fizic sau a febrei, glandele ecrine contribuie la reglarea temperaturii corpului prin eliminarea de apa si saruri minerale, care se evapora si racoresc pielea.
  • Glandele apocrine sunt concentrate in zona axilara si in jurul zonei genitale. Nu au nici o legatura cu reglarea temperaturii corpului, insa reactioneaza prin eliminarea de apa la caldura si la efort fizic.
  • ×
    Subiecte în articol: transpiratia