MEDICUL DE FAMILIE
Anemia este una dintre cele mai frecvente boli, prezenta la toate categoriile de varsta. Medicina contemporana a identificat peste 400 de forme de anemie.
GEORGETA LICSANDRU
O persoana anemica are un aspect palid si slabit, poate avea senzatia de lesin, de lipsa de aer sau poate resimti foarte puternic bataile inimii. Anemia este un simptom care poate fi explicat prin mai mult de 200 de cauze diferite, unele dintre ele ereditare. In cele mai multe dintre cazuri insa, de vina este alimentatia deficitara.
Carenta de fier
Cel mai frecvent tip de anemie este cel feripriv, principala forma de anemie pe plan mondial. Anemia feripriva se manifesta prin carenta de fier, materia prima din care se sintetizeaza hemoglobina. "Principalele simptome pentru care pacientul se prezinta la medicul de familie sunt: slabiciune, oboseala si o senzatie de rau general, iar in momentul in care se ridica brusc in picioare ameteste", afirma medicul primar medicina de familie Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie. De asemenea, in categoria simptomelor anemiei poate fi incadrata si paloarea, lucru care poate fi remarcat atat la radacina parului, cat si la nivelul mucoaselor, gingiilor, palmelor. Potrivit medicului Doina Mihaila, "nu paloarea este cea care il aduce pe pacient la medic. Acesta vine doar daca il trimit prietenii, rudele, pentru ca este cam palid. In general, ameteala este cea care il aduce la medic". O alta forma de anemie foarte des intalnita este anemia posthemoragica, urmarea unei hemoragii de un anumit tip. "Anemia posthemoragica poate aparea la femeile cu hemoragii menstruale, la cele care au fibroame sangerande. In aceste cazuri sunt necesare controlul ginecologic si tratamentul sustinut", spune medicul Doina Mihaila. De asemenea, la persoanele cu hemoroizi, care sangereaza pentru ca nu este respectata dieta sau nu sunt tratate corespunzator, sangerarea este zilnica, provocand aparitia anemiei. Hemoragia digestiva la ulcerosi este fie hemoragie digestiva superioara, cand bolnavul vomita sange, fie hemoragie digestiva, care se manifesta prin eliminarea de sange prin fecale. Scaunul bolnavului de ulcer care pierde sange este negru ca pacura si lucios. "In aceste cazuri, anemia posthemoragica nu se corecteaza atat de usor, pentru ca mai intai trebuie eliminata cauza. Se trateaza cauza din care a aparut hemoragia, iar dupa aceea se trece la tratamentul cu fier", arata medicul Doina Mihaila. In toate aceste cazuri, tratamentul se face prin aport de fier, dar in functie de afectiunea pe care o are pacientul.Citește pe Antena3.ro
TRATAMENT
|
Anemia feripriva se poate corecta foarte usor prin administrare de fier si prin modificarea regimului dietetic al persoanei respective. Astfel, tratamentul anemiei variaza de la simple modificari in alimentatie si suplimente vitaminice pana la tratamente hormonale. In general, cei care sufera de anemie feripriva sunt persoane care nu consuma alimente bogate in fier: fructe, legume bogate in fier (spanacul, urzicile, sfecla-rosie), carne, organe (ficatul). In cantitati mari, fierul este extrem de toxic. Supraincarcarea cu fier se poate manifesta prin dureri abdominale, probleme digestive.
|
STIRI
|
GRAVIDA. Anemia in cazul femeilor insarcinate nu este obligatorie. O femeie care are o sarcina normala si care se hraneste corespunzator de cele mai multe ori nu are nevoie de aport de fier. In cazul gravidelor se fac analize obligatorii la luarea in evidenta si in luna a saptea. Exista insa femei insarcinate cu disgravidii, care nu pot sa manance. Gravidele anemice sunt de 5-10 ori mai mult expuse pericolului de a deceda la nastere comparativ cu cele care nu sunt anemice. Femeilor insarcinate le este indicat un aport zilnic de 10-20 de miligrame de fier din alimente, pentru a mentine nivelul normal al hemoglobinei.
TALASEMIA. Aceasta este o boala genetica, o alta forma de anemie, care se corecteaza prin administrarea de acid folic. In general, talasemicii stiu ca sufera de aceasta afectiune, pentru ca au avut antecedente de boala in familie. Aceasta afectiune isi are originea in incapacitatea organismului de a produce hemoglobina in cantitati suficiente. Problema nu este provocata de alimentatia incorecta, ci de incapacitatea organismului de a absorbi cantitati suficiente de acid folic.
ALIMENTATIE. Regimul alimentar este special in functie de tipul anemiei. Astfel, cei care sufera de ulcer nu au voie sa manance fructe si legume in stare cruda, dar pot manca produse din carne, ficat. Pentru ca alimentatia deficitara este unul dintre factorii care provoaca anemia, bolnavilor li se recomanda produse bogate in fier: orez, cartofi, rosii, fasole uscata, carne slaba, fructe uscate. Cercetarile in domeniu au aratat ca fierul din alimentele de origine animala se absoarbe mai usor decat fierul din alimente de origine vegetala.
|