S-a lansat programul naţional de screening pentru virusul hepatitei C (VHC), componentă a Programului “Iniţiative în domeniul sănătăţii”, finanţat în cadrul granturilor norvegiene, susţinut de Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” şi Primăria Bucureştiului. Programul de depistare a VHC a debutat, ieri, cu testarea voluntară efectuată în Piaţa Universităţii. “Împreună cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să lansăm programul naţional de testare. Asta nu înseamnă că toţi cei 20 milioane de români vor fi testaţi, ci că medicii de familie vor avea posibilitatea să identifice persoanele cu grad ridicat de risc şi să le propună testarea”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI “Matei Balş”. Aceeaşi testare voluntară pentru infecţia cu VHC va continua la Iaşi şi Timişoara. Testul constă în recoltarea unei probe de sânge, rezultatul fiind posibil în aproximativ un sfert de oră. Prin acest program naţional de screening, ale cărui costuri se ridică la 1,3 milioane de euro, câte nouă medici de familie din fiecare judeţ vor identifica persoanele cu risc şi le vor propune testarea, până la sfârşitul anului 2015. Potrivit ministrului Sănătăţii, pentru anul viitor, această testare ar putea să fie introdusă chiar în pachetul de servicii medicale de bază.
Prevalenţa infecţiei cu VHC este de circa 3,23% la 100.000 de locuitori în România, iar a infecţiei cu VHB este de aproximativ 4,4%. De asemenea, aproximativ 20% dintre pacienţii cu hepatita B prezintă şi infecţie cu virusul hepatitei D. De altfel, ţara noastră se înscrie în plutonul ţărilor cu prevalenţa mare a celor două forme de hepatită.
Profesorul doctor Streinu-Cercel ne reaminteşte că VHC se transmite prin contact sexual cu parteneri multipli, neprotejat cu prezervativ, efectuarea de tatuaje şi piercing în cabinete neautorizate, folosirea în comun de instrumente de manichiură şi pedichiură (forfecuţe, cleşti etc.) nesterilizate corespunzător, lame de ras, periuţe de dinţi etc., prin transfuzii de sânge. De asemenea, VHC este frecvent printre persoanele care folosesc în comun seringile pentru administrarea de droguri. Programul “Iniţiative în domeniul sănătăţii” este structurat pe mai multe componente privitoare la sănătatea publică: prevalenţa mare a tuberculozei şi tuberculozei rezistente la medicamente (MDR-TB), dar şi a altor boli transmisibile şi netransmisibile, cum sunt HIV/SIDA, hepatita cronică B şi C. Printre componente aceluiaşi vast program sunt asistenţă medicală de bază pentru grupurile vulnerabile, depistarea cancerului, promovarea unui stil de viaţă echilibrat. Acest amplu program va contribui la eradicarea tuberculozei în ţara noastră: 1.000 de pacienţi cu MDR-TB vor fi trataţi în timp ce 10.000 de persoane vor fi testate pentru a preveni răspândirea TB şi pentru a spori aderenţa la tratament. 35.000 de persoane vor beneficia de intervenţii orientate pe reducerea HIV, a hepatitei B şi C, în comunităţile utilizatorilor de droguri injectabile.
Citește pe Antena3.ro