Un studiu realizat la Universitatea din California - San Diego a uimit lumea medicală cu rezultatele sale neașteptate, publicate în revista mSystems. Este vorba de o posibilă explicație pentru apariția migrenei, o afecțiune extrem de neplăcută care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Cauzele precise pentru aceste dureri care apar în timpul migrenelor nu sunt cunoscute, însă de-a lungul timpului ele au fost asociate cu schimbările hormonale, vremea de afară și chiar cu stresul. Cercetătorii americani au descoperit însă că persoanele care suferă de migrene au anumite colonii de bacterii în gură, în număr mult mai mare decât persoanele care nu se confruntă cu această afecțiune.
Echipa de cercetători a analizat datele a aproximativ 2.000 de persoane, care completaseră un chestionar în care erau întrebate dacă suferă de migrene. În cazul celor care sufereau de migrene, bacteriile din probele orale și fecale erau diferite față de cele ale persoanelor care nu sufereau de migrene.
Se știe faptul că anumite alimente pot cauza migrene. Printre acestea ciocolata, carnea procesată, salatele cu frunze verzi și vinul. Toate aceastea au în comun un nivel ridicat al nitraților. Nitrații din aceste alimente sunt transformați în nitriți de bacteriile din gură, iar atunci când nitriții ajung în organism, în anumite condiții, pot fi transformați în oxid nitric, un gaz care ajută circulația sângelui și reduce tensiunea arterială. Oxidul nitric este folosit și în medicamente pentru persoanele care suferă de probleme cardiace. Potrivit medicilor americani, 4 din 5 persoane care iau astfel de medicamente se plâng de dureri de cap, ca efecte secundare.
Legătura dintre oxidul nitric și migrene este una reală. Dacă suferiți de astfel de dureri, este bine să evitați alimentele care conțin nitrați.