x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A fost descoperit motivul infecțiilor de lungă durată cu COVID-19

A fost descoperit motivul infecțiilor de lungă durată cu COVID-19

de Anastasia Paul    |    06 Mar 2024   •   14:30
A fost descoperit motivul infecțiilor de lungă durată cu COVID-19

Este posibil ca oamenii de știință să fi găsit în sfârșit cauza infecțiilor de lungă durată cu Covid-19: nivelurile scăzute de fier după infecție.

Circa1,9 milioane de oameni din Marea Britanie spun că suferă de simptome de Covid prelungit, care includ oboseală, dureri musculare și pierderea mirosului. 
Cercetătorii spun că aceștia au avut probleme cu nivelul de fier din sânge.

Simptomele pot include oboseală, dificultăți de respirație, dureri musculare și probleme de memorie și concentrare - și durează mult după ce infecția inițială cu Covid a dispărut.

Acum, oamenii de știință cred că problemele cu nivelul de fier din sânge - și capacitatea organismului de a regla acest nutrient important - ar putea fi un factor cheie al problemelor.

La scurt timp după începerea pandemiei, o echipă condusă de Universitatea Cambridge a început să recruteze persoane care au fost testate pozitiv pentru virus.

Pe parcursul unui an, participanții au furnizat mostre de sânge și a devenit clar că un număr semnificativ de pacienți vor avea simptome care persistă.

Ce este Long Covid
Majoritatea persoanelor cu Covid se simt mai bine în câteva zile sau săptămâni, dar la cei cu Covid prelungit durează mult mai mult până se recuperează.

Simptomele includ:

Oboseală, dificultăți de respirație, pierderea mirosului și dureri musculare.

De asemenea, poate provoca:

Probleme de memorie, de respirație, insomnie, palpitații ale inimii, amețeli, dureri articulare, ace, tinitus, dureri de stomac, pierderea poftei de mâncare, temperatură ridicată, tuse, erupții cutanate și depresie.

În cele din urmă, cercetătorii și-au concentrat analiza pe 214 persoane, dintre care aproximativ jumătate au raportat simptome lungi de Covid, între 3 -10 luni după infectare.

Ei au descoperit că inflamația continuă și nivelurile scăzute de fier în sânge ar putea fi observate încă de la două săptămâni după o infecție la acele persoane care au raportat Covid-ul de lungă durată, multe luni mai târziu.

Problemele cu nivelul de fier din sânge au fost detectate în grupul long Covid, indiferent de vârstă, sex sau severitatea infecției.

„Nivelurile de fier și modul în care organismul reglează fierul, au fost perturbate devreme în timpul infecției cu SARS-CoV-2. și a fost nevoie de foarte mult timp pentru a se recupera, în special în cazul acelor persoane care au raportat Covid multe luni mai târziu.

Deși am văzut dovezi că organismul încerca să repare disponibilitatea scăzută a fierului și anemia rezultată prin producerea mai multor celule roșii din sânge, nu a făcut o treabă deosebit de bună în fața inflamației continue”, explică dr. Aimee Hanson, care a lucrat la studiu în timp ce era la Universitatea din Cambridge, și acum este la Universitatea din Bristol

Coautorul studiului, prof. Hal Drakesmith, de la Universitatea din Oxford, a spus că dereglarea fierului este un răspuns natural la infecție.

„Când corpul are o infecție, acesta răspunde prin eliminarea fierului din fluxul sanguin. Acest lucru ne protejează de bacteriile potențial letale care captează fierul din sânge și cresc rapid. Este un răspuns evolutiv care redistribuie fierul în organism, iar plasma sanguină devine un deșert de fier".

Cercetătorii au descoperit că inflamația continuă și nivelurile scăzute de fier în sânge ar putea fi observate încă de la două săptămâni după o infecție la acele persoane care raportează Covid-ul lung, multe luni mai târziu.
„Cu toate acestea, dacă acest lucru durează mult timp, există mai puțin fier pentru celulele roșii din sânge, astfel încât oxigenul este transportat mai puțin eficient, afectând metabolismul și producția de energie și pentru celulele albe din sânge, care au nevoie de fier pentru a funcționa corect. Mecanismul de protecție ajunge să devină o problemă.”

Descoperirile, publicate în revista Nature Immunology, pot ajuta la explicarea de ce simptome, precum oboseala și intoleranța la efort, sunt frecvente la Covid-ul lung.

Cercetătorii spun că studiul indică modalități potențiale de prevenire sau reducere a impactului Covid prelungit prin rectificarea dereglării fierului în timpul infecției timpurii.

O abordare ar putea fi controlul inflamației extreme cât mai devreme posibil, înainte ca aceasta să afecteze dereglarea fierului, potrivit dailymail.com.

O altă abordare ar putea implica suplimentarea cu fier - cu toate acestea, așa cum a subliniat dr. Hanson, acest lucru poate să nu fie simplu.

„Nu este neapărat cazul că persoanele nu au suficient fier în corpul lor, ci doar că se află în locul greșit. Avem nevoie de o modalitate de a remobiliza fierul și de a-l trage înapoi în fluxul sanguin, unde devine mai util pentru celulele roșii din sânge.”

×
Subiecte în articol: COVID long covid