x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Diagnostic la minut

Diagnostic la minut

28 Mar 2005   •   00:00


  • de OANA ANTONESCU
  • IMAGISTICA
  • Computerul tomograf (CT) este un aparat cu raze X care face sectiuni axiale de diverse grosimi, de la un milimetru la 10 milimetri, in functie de zona examinata. Orice segment al organismului uman poate fi investigat cu ajutorul acestui aparat: creierul, ochii, urechea interna, faringele, laringele, toracele, abdomenul, structurile osoase. "Aparatul este foarte bun pentru studierea structurilor vasculare, vascularizatia tumorala, a ficatului, disectii de aorta, anevrisme si inlocuieste angiografia clasica, agresiva", ne spune seful laboratorului de imagistica de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, medic primar Ileana Racoveanu.

    Tomografia computerizata foloseste radiatii. Gradul de iradiere este legat de nivelul de performanta al aparatului.

    Femeilor insarcinate nu le sunt recomandate radiografiile computerizate, pentru ca au efect nociv asupra copilului in perioada intrauterina. In schimb, nu sunt daunatoare nou-nascutilor. Pacientul care urmeaza sa fie examinat cu ajutorul CT nu va purta metale pe corp (bijuterii, ceasuri, nasturi de metal, fermoare care pot altera imaginea). El va face aceasta investigatie imbracat. Chiar si pacientii in coma, conectati la aparate de respiratie artificiala, pot fi examinati cu ajutorul CT.

    "Tomografia nu se face la cerere, pentru ca pacientul nu stie ce zona trebuie sa investigheze amanuntit. Medicul trebuie sa-l consulte si sa recomande tomografia de organ", spune medicul Racoveanu. Costul aparatului achizitionat de Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca este de 1.600.000 de euro.

    Intretinerea lui costa 30.000 de euro, tubul care produce radiatii trebuie schimbat la 7-8 luni si costa 8.000 de euro. Pentru o tomografie craniana, pacientul trebuie sa plateasca un milion de lei, pentru una toracica - 2 milioane, abdomen superior - 2 milioane, iar pentru abdomenul inferior (pelvis) - 3 milioane. Casa de Asigurari de Sanatate compenseaza in general cu 50% acest tip de investigatie si numai daca este ultima posibilitate de a diagnostica, daca ai recomandarea medicului-sef de sectie si doar pentru anumite afectiuni: traumatisme cranio-cerebrale, toracice, fracturi complexe, hemoragii interne, accidente cerebro-vasculare acute, insuficiente respiratorii acute. Pentru o tomografie craniana, CNAS aloca 533.700 de lei din costul total al investigatiei, iar pentru o tomografie toracica, CNAS aloca 1.047.000 de lei.

    ALCATUIRE SI FUNCTIONARE. Computerul tomograf este alcatuit din tunelul in interiorul caruia se gaseste tubul care emite radiatii. Tunelul se invarteste in jurul mesei care intra in aparat. Cu ajutorul calculatorului se stabileste zona care trebuie examinata si grosimea sectiunilor. Computerul tomograf de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca este de tip spiral multislice. La o singura rotatie el efectueaza patru sectiuni si de fiecare data iradiaza alta zona a organismului, in vreme ce un aparat care face o singura sectiune iradiaza mai mult.
    ×