În anotimpul cald alegem o dietă uşoară, pe bază de fructe şi legume proaspete: salate, supe şi ciorbe răcoroase, deserturi fără coacere. Sunt mâncăruri uşoare şi gustoase, potrivite pentru această perioadă. Poţi savura din plin delicioase salate de crudităţi, precum salata grecească, sau salate asortate - din legume, fructe, seminţe, paste, carne slabă şi lactate dietetice. Când vine vorba de un desert, nimic nu egalează, vara, un cheesecake cu fructe de pădure, fin, dulce-acrişor, foarte uşor de preparat.
Supă franţuzească cu ceapă şi cartofi
Ingrediente: 1 linguriţă unt, 3 fire ceapă verde, rondele, 1 ceapă, felii, 5 cartofi, felii subţiri, 1 vârf cuţit cimbru uscat, 1/2 linguriţă măghiran uscat, 1 frunză dafin, 5 căni supă de pui, 1/4 ceaşcă smântână, sare şi piper.
Preparare: Într-o oală mare, topeşti untul, la foc mic. Adaugi toată ceapa, tăiată, şi laşi să se călească, 10 minute. Adaugi cartofii, sare, piper, cimbru, măghiran şi dafin, lăsând preparatul pe foc, acoperit cu capac, încă 12 minute. Torni apoi supa de pui, reduci focul, acoperi oala parţial şi o mai laşi pe foc 30 minute. După ce s-a răcit, adaugi smântână şi poate fi servită.
Salată cu ton, fasole verde şi boabe de porumb
Ingrediente: 1 conservă ton în suc propriu, 2 cartofi fierţi în coajă, curăţaţi, 1 ceapă verde, 1 ou fiert tare, 5 roşii cherry, 50 g fasole verde din conservă, 50 g boabe de porumb, 50 g măsline, mărar verde, frunze de rucola, frunze de salată verde. Dressing: 2 linguri ulei măsline, 2 linguri suc lămâie, sare, piper proaspăt măcinat, 1 linguriţă muştar.
Preparare: Se pun într-un castron cartofii, cubuleţe, porumbul, frunze de salată, fasole verde, măsline, ceapa tocată, mărar tocat, ton şi 3 roşii tăiate sferturi. Se păstrează câteva măsline, roşii şi păstăi de fasole, pentru decor. Se toarnă sosul peste ingrediente, se amestecă uşor până se omogenizează. Se aşază salata pe un platou şi se decorează cu: cherry, măsline, fasole verde şi ouă taiate felii.
Salată grecească
Ingrediente: 1 salată verde creaţă, 1 ceapă roşie, felii, 1 ceaşcă măsline negre, 1 ardei gras, tăiat fâşii, 1 gogoşar, fâşii, 2 roşii feliate, 1 castravete, rondele, 1 ceaşcă cubuleţe feta, 6 linguri ulei măsline, 1 linguriţă oregano, zeamă de la o lămâie, piper negru.
Preparare: Amesteci într-un bol salata verde, ceapa, măslinele, ardeii, roşiile, castravetele şi feta. În alt vas amesteci uleiul cu oregano, zeama de lămâie şi piperul, apoi adaugi acest sos peste ingredientele din bol. Amesteci bine şi serveşti.