x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Din jungla-n jungla

Din jungla-n jungla

de Paula Anastasia Tudor    |    23 Iul 2005   •   00:00
Din jungla-n jungla
In memoria lui Vladut
Drumurile verii m-au purtat inevitabil si prin Satul de Vacanta din Mamaia. Daca esti turist venit in concediu la mare, ai toate motivele sa te indrepti catre astfel de locuri de distractie.
Dar, daca esti localnic, este greu de inteles de ce te-ai supune la asemenea incercari. Acolo, ideea de sat a disparut de mult. Greu iti mai dai seama de unde provine acest nume... cred ca din avion pare un fel de flipper. Are exact aceleasi caracteristici: este foarte zgomotos, foarte colorat si... flippaitor, iar printre masinariile foarte vechi si nu foarte noi de atractie se invarteste o mare de populatie. Totul este divers in satul de vacanta: culorile, muzica, oamenii si, nu in ultimul rand, animalele (de la caini vagabonzi la lei cu stapan). Dar... asa a fost intotdeauna la balci!

Plimbandu-ma prin zona, am vazut in marea de oameni o... aglomerare. Si urmand principiul lui Murphy: "Daca trei oameni stau intr-un loc - sigur se formeaza o coada", am purces si eu sa vad despre ce-i vorba. Era vorba despre lei. Nu din cei noi, ci din cei cu patru picioare. Stiti ca era si mai este o vorba: "Se uita lumea ca la urs"... ehe... acum ursii-s perimati... sau poate sunt greu de adus pe litoral... Acum lumea sta si se uita ca la urs... la lei! De fapt, e impropriu spus ca te uiti la lei. Te uiti la posesorul lor, care se agita cu o poza in mana.

Leoaica era letargica, slaba si legata in lant. Probabil ca este tot timpul foarte... sedata. Mai e si un pui pentru care trebuie sa platesti ca sa-l tii in brate sau sa faci poze cu el... Si dai lei grei sa faci o poza cu un leu!

Stiam ca legislatia - pe glob - este destul de stricta cand e vorba despre transferuri de animale, chiar si de plante sau semnite, dintr-o parte in alta a Terrei. Ca aceste norme se incadreaza intr-un capitol in care se specifica influenta acestor stramutari asupra starii de sanatate a animalelor si a sanatatii publice. Cu atat mai mult cu cat nu cred sa aiba parte aceste animale de un regim similar cu cel din locurile lor de bastina. Am auzit vreo doi ani la rand ca au fost persoane muscate de lei pe plaja. Merita o poza - o muscatura de leu? Sau asta este amintirea pe care o pastrezi toata viata? Cat despre sarmanii lei... cand si cand se mai trezesc din "visare" si incep sa-si aduca aminte de instinctele lor, dar nu pentru mult timp. Nu se dezmeticesc bine ca se pomenesc iar cu ditamai seringa infipta intre oase.

Cand vorbesti despre cainii vagabonzi care ne composteaza picioarele frecvent, toata lumea iti reproseaza ca nu iubesti animalele, dar cand este vorba despre animale care sunt rupte de mediul lor si traiesc aici mai mult lesinate decat vii, se pare ca nimeni nu se sesizeaza! Pana acum cativa ani, vedeai pe plaja fotografi cu maimute-n spinare. Am vazut o data chiar si o camila. Deeh... ea, sarmana, era obisnuita cu nisipul... Acum au aparut lei, peste cativa ani probabil vom vedea si elefanti la mare. Doamne fereste sa-i vina cuiva ideea sa aduca vreun crocodil, ca astia sunt teribil de adaptabili! Ne "asimileaza" pe toti!

Dar sa ne intoarcem la leii nostri... Sa ne imaginam ca se intampla nefirescul a treia oara si o persoana este muscata de leul care n-a avut parte de "doza" la timp. Animalul nu poate fi acuzat de nimic, el poate a crezut ca se plimba masa pe langa el sau a simtit un pericol venit pe calea blitului. Insa persoana respectiva ce poate face? Poate sa fuga la spital, sa se vaccineze! Impotriva carei boli? Sunt boli specifice (tropicale) care greu pot fi identificate la noi! Cand te musca un caine e simplu - faci antirabic, dar cand te musca leul? Zici mersi ca nu te-a mancat de tot! Nici macar antirabicul nu se prea gaseste prin spital, asa ca poti avea surpriza sa fie necesar sa cumperi vaccinul respectiv (asta daca l-ai reperat)... si-i scump!!! Si pleci acasa mai devreme, ca nu prea mai ai bani, dupa ce ai avut un concediu de neuitat. Ai si poze drept dovada, dar taci chitic, chinuit de teama ca ai putea avea o boala tropicala si sa nu se afle cumva, pentru ca atunci ar fugi lumea de tine ca de... leu.

Fiecare jungla cu regele ei, dar iata cum in "jungla noastra de asfalt" regele-leu a devenit o sarmana victima, in timp ce leul nostru cel mic face legea.
×
Subiecte în articol: pagina de suflete