LA STOMATOLOG
De ce spunem acest lucru? Pentru ca patologia dentara este considerata a fi o cauza a bolilor sistemice, incluzand bolile de inima si de plamani, dar si a bolii Alzheimer. Conform unui articol din revista Time Magazine, cercetatorii de la Universitatea Carolina de Sud au descoperit ca inflamatia cauzata de dintii pierduti sau mobili, precum si infectiile din jurul lor pot creste riscul aparitiei bolii Alzheimer. Prevenirea acestei boli se poate face si prin tratarea din timp a afectiunilor dentare, incepand cu tratamentul banalei carii dentare. Medicul american Robert O. Nara, avand o experienta de 50 de ani in domeniul stomatologiei, afirma: "Din experienta mea, o sanatate dentara defectuoasa in timpul vietii, probabil, scurteaza viata persoanei cu 10 ani". Considerand ca aceasta afirmatie este adevarata, trebuie ca si medicul, si pacientul sa ia in serios tratamentul inflamatiilor gingivale, implicit al bolilor parodontale.
Inflamatii
Va reamintesc ca parodontiul este ansamblul de tesuturi moi si dure care sustine structura dentara. Dintii mobili sunt rezultatul inflamatiei parodontiului, inflamatie cauzata, pe langa factorii generali (ereditate), si de factorii locali, in special igiena dentara precara si alimentatia improprie. Pacientii considera ca, daca nu sunt prezente semnele inflamatiei parodontale si daca folosesc periuta si ata dentara, nu trebuie sa se sperie de aceasta boala. Ei se alarmeaza doar atunci cand au aparut semnele clinice subiective (sangerare, miros urat, tensiune in dinti, dureri) si atunci deja este prea tarziu pentru o recuperare totala a distructiei osoase. In stadiul incipient al bolii parodontale, tratamentul nu este foarte dificil, iar pacientul trebuie sa inteleaga ca principala cauza a bolii este prezenta bacteriana, si nu consumul de dulciuri. Este adevarat ca in zilele noastre, datorita aparitiei stomatologiei moderne, pacientii sunt mai interesati de albirea dentara, de fluorizari, de tratamente mai ieftine decat de pastrarea unui complex dentar integru si sanatos in acelasi timp.
Igiena
Singurul mod de a rezolva problema igienei este de a constientiza cauzele parodontopatiilor si de a urma tratamentul adecvat. Din cele mai vechi timpuri este folosita clatirea cu apa calduta salina si, de ce sa nu recunoastem, este foarte eficienta si in zilele noastre. Aceasta reduce inflamatia, scade durerea si omoara bacteriile din cavitatea bucala, mai ales din santurile gingivale si pungile parodontale. Un alt remediu homeopat folosit de mult timp este un amestec de alcaloizi, din extract de plante, din care cel mai important este sanguinarina. Aceste clatiri se fac dupa periajul dentar obligatoriu.
|
ROLUL PROTECTOR
AL SALIVEI. Sanatatea
dentara afecteaza, de asemenea, starea diabeticilor, hemofilicilor, pacienti care trebuie sa respecte si un regim
alimentar. Cavitatea bucala
este poarta de intrare a
germenilor implicati n celelalte boli. De aceea, profilaxia
bolilor cavitatii bucale
este foarte importanta,
dupa cum importanta este
si dieta. Saliva contine ioni
de calciu
si fosfor, ioni care se gasesc
si n structura dentara.
Schimbarea echilibrului
acestor ioni prin alimentatie
nu este benefica dintilor,
iar saliva este prima care
intervine n apararea dintilor mpotriva bacteriilor.
Din aceste motive trebuie
sa luam n considerare si
preexistenta unori boli sau a unor tratamente care scad secretia salivara si care au rol
n cresterea incidentei cariilor
si a bolilor parodontale.
|
Citește pe Antena3.ro