x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dragostea la prima vedere

Dragostea la prima vedere

de Andrada Floria    |    28 Iun 2005   •   00:00
Dragostea la prima vedere

Va mai amintiti intrebarile din oracolele adolescentei? "Cum ar trebui sa arate baiatul/fata ideal(a)?" Si raspunsurile: "Inalt, blond, cu ochii albastri" sau "1,65 m, bruneta, cu parul lung si ochii verzi (90-60-90)".

Va mai amintiti intrebarile din oracolele adolescentei? "Cum ar trebui sa arate baiatul/fata ideal(a)?" Si raspunsurile: "Inalt, blond, cu ochii albastri" sau "1,65 m, bruneta, cu parul lung si ochii verzi (90-60-90)".
Tinerii care nu au atins inca varsta de 18 ani se indragostesc foarte usor, deoarece pentru ei prima impresie are un rol esential. De aceea, daca asteptarile fizice nu au fost satisfacute, este foarte greu pentru un tanar sa recupereze prin simpatie, umor sau alte calitati care nu tin de aspectul fizic. De aici, problemele… Cei mai multi adolescenti sunt adeptii iubirilor trecatoare.

"Fac sex, sunt mare!"


"In adolescenta, fiecare dintre noi strabate drumul de la copilarie la maturitate, iar in acest drum curiozitatea si experimentarea sunt esentiale in campul relational", arata Oana-Maria Olteanu, psiholog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate Dorobanti al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Iar vacanta de vara este momentul propice pentru ca tinerii sa isi poata contura si dezvolta personalitatea, dar si identitatea sexuala.

Deoarece in timpul liber, departe de constrangerile parintilor, tinerii se bucura de senzatia de libertate si de aventura. Lipsiti de obligatiile prestabilite si de rigurozitatea scolara, adolescentii simt nevoia sa depaseasca barierele programului uzual, care uneori este suprasolicitant. Iar aceasta iesire din cotidian influenteaza si aspectul vietii sentimentale si sexuale. Insa de cele mai multe ori acest aspect este oarecum fortat de dependenta tinerilor de grupul lor de referinta.

Unii adolescenti cred ca apartenenta la un cuplu si inceperea vietii sexuale de la 15-17 ani sunt semne ale maturitatii, ale dobandirii statutului de "oameni mari". Exista chiar grupuri de tineri care promoveaza ca model predefinit: adolescentul care fumeaza, bea si care are in fiecare zi alta partenera.

Membrii acestui tip de grup simt, din pacate, nevoia sa se conformeze la asa-zisele reguli. Psihologul Oana-Maria Olteanu este de parere ca "este foarte important ca adolescentii sa fie capabili sa ia singuri deciziile, fara a se lasa influentati de anturaj, de prieteni sau de modelele prestabilite". Ei trebuie sa tina cont doar de propria dezvoltare emotionala si de aspiratiile lor autentice.

In ceea ce priveste relatiile de cuplu, cei mai multi adolescenti se situeaza la doua extreme: unii care cauta in permanenta varietatea si pentru care cel mai important lucru este sa reuseasca sa se impuna in grupul lor de prieteni prin orice mijloace si altii care sunt prea timizi si prea inhibati pentru a capata experienta in campul relational.

Cei din prima categorie, gen "tanar si nelinistit", sunt preocupati indeosebi de apartenenta la un grup si de identificarea cu anumite modele cmportamentale si relationale.

Schimbarea partenerilor


Acestia schimba in fiecare zi partenerele, pentru ca sunt convinsi ca in felul acesta vor da dovada ca sunt persoane mature, dorite si independente. Isi cultiva astfel prestigiul personal si capata imaginea de lideri. Nu de putine ori insa apar chiar probleme grave in cazul adolescentilor care vor sa braveze, cum ar fi apelarea la stimulente: alcool si droguri.

Pe de alta parte, exista si tineri care, desi isi doresc foarte mult sa intre intr-o relatie de prietenie in care sa predomine latura afectiva, nu reusesc.

"Esecul celor timizi este cauzat de temeri, de nesigurante exacerbate, complexe de inferioritate. Aici, parintii au un rol foarte important, pentru ca trebuie sa isi ajute copiii sa isi depaseasca timiditatea, tendinta de retragere si de inchidere in sine", spune psihologul. Desigur, nu sunt de dorit comportamentele de bravada si de alegere a oricarui partener doar de dragul de a fi remarcat si de a ajunge la conduite sexuale nerecomandabile. Insa tinerii au nevoie de un grup de referinta, de o viata sociala, de un cadru in care sa se manifeste.

DEZAMAGIRI. Unul dintre riscurile iubirilor de vacanta este acela ca experienta de dragoste sa fie nereusita, pentru ca nu se continua si dincolo de toropeala discotecilor. In cazul acesta se poate intampla ca adolescentii sa isi piarda increderea in sine si in abilitatea de a mentine o relatie. Esecurile de acum pot avea repercusiuni si asupra viitorului adult.

RECOMANDARI. Parintii trebuie sa fie foarte apropiati de copiii lor, mai ales atunci cand acestia se indragostesc. Psihologii nu incurajeaza nici atitudinea celor care le strecoara tinerilor un prezervativ in buzunar inainte de plecarea in vacanta, nici pe a celor care considera relatiile sentimentale si sexuale subiecte tabu.

INFORMATIE. Un studiu realizat de Asociatia de Planificare Familiala din Statele Unite arata ca tinerii au nevoie de mai multe informatii in ceea ce priveste viata sentimentala, relatiile dintre baieti si fete si sexul. In urma unui sondaj, cei care au realizat studiul au ajuns la concluzia ca adolescentii se plang de faptul ca informatiile pe care le primesc se refera strict la anatomie si fiziologie. Solutia ar fi ca profesorii de educatie sexuala sa faca apel la sentimente si sa ofere si exemple.

STIRI
EXAMENE. Un studiu publicat in ziarul Pediatrics din Marea Britanie arata ca alimentele bogate in acizii grasi omega-3, mai ales pestele, contribuie la obtinerea unor progrese vizibile in capacitatea elevilor de a citi si a scrie. De aceea, medicii ii incurajeaza pe tineri ca inaintea examenelor sa consume peste, dar nu numai. Alte alimente benefice tinerilor pentru cresterea capacitatii intelectuale sunt legumele, in special broccoli, si fructele.

SARUT. Unul dintre riscurile pe care si le asuma tinerii care au relatii trecatoare cu mai multe persoane este acela de a se imbolnavi de mononucleoza, cunoscuta si sub numele de "boala sarutului". Aceasta se poate transmite de la un individ la altul prin contactul cu saliva infectata. Primele simptome ale mononucleozei seamana cu cele ale gripei, cuprinzand: oboseala intensa, dureri de cap, dureri in gat, uneori foarte puternice, frisoane urmate de febra, dureri musculare.

JUCARII. Studii realizate de oamenii de stiinta din Australia arata ca jucariile preferate ale copiilor sunt vinovate pentru dependenta de droguri si de alcool in adolescenta. Astfel, copiilor de la gradinitele din Australia li se iau jucariile favorite pentru a-i ajuta sa lupte cu drogurile in adolescenta. Proiectul medicilor se numeste "gradinite fara jucarii" si are ca scop integrarea tinerilor in societate. Vienezul Renate Brauner, consilier pe probleme de sanatate, spune ca "teste-pilot au aratat ca, daca li se iau jucariile, copiii sunt incurajati sa se gandeasca la alte moduri de distractie si dobandesc astfel abilitati de socializare".
×