x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Duşmanii somnului. Care sunt şi cum îi putem elimina

Duşmanii somnului. Care sunt şi cum îi putem elimina

de Monica Cosac    |    14 Ian 2016   •   11:16
Duşmanii somnului. Care sunt şi cum îi putem elimina
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Stresul, abuzul de nicotină sau alcool, dar şi unele medicamente se numără printre cele mai comune cauze ale insomniilor. Lipsa unui somn odihnitor poate avea consecinţe grave, precum: tulburări emoţionale şi de memorie, risc de accidente şi boli cardiovasculare.

O tulburare de somn foarte răspândită, insomnia afectează unul din trei adulţi și poate însemna atât dificultatea de a adormi sau de a menţine somnul neîntrerupt, cât și un somn neodihnitor și, implicit, nesănătos, spun psihologii. Cauzele insomniei sunt foarte numeroase și variate, marea problemă a insomniacilor fiind nu atât durata somnului, cât calitatea acestuia. Se știe deja că toţi excitanţii de tipul cafeină, teină, alcool sau cola întârzie somnul și cresc frecvenţa trezirilor nocturne și trebuie să le evităm după ora 15.00. Însă și fumatul se regăsește printre vrăjmașii odihnei. Tulburările de somn sunt de patru ori mai frecvente la fumători, ca urmare a sindromului nicotinic provocat de abstinenţa nocturnă, arată un studiu american. Poluarea fonică resimţită în dormitor, fie că este dată de agitaţia străzii sau de sforăitul partenerului, nu ar trebui să depășească 45 de decibeli, potrivit OMS.Tulburările de odihnă pot avea peste 80 de posibile cauze, însă cel mai mare dușman al somnului este stresul. Îngrijorarea exacerbată crește nivelul de adrenalină și vigilenţa, iar depresia și anxietatea influenţează nivelul hormonal și etapele somnului, care sunt în neconcordanţă, spun specialiștii. Și unele medicamente, precum corticosteroizii, au ca efect secundar insomnia și ar trebui evitate seara târziu. De asemenea, sindromul de apnee sau o glandă tiroidă hiperactivă duc la tulburări de somn.Dacă în cazul acestor afecţiuni trebuie să mergem la medic pentru a primi un tratament adecvat, există și câteva lucruri care ne sunt la îndemână și care ne vor ajuta să adormim mai repede și mai bine.


Psihologul ne dă și câteva sfaturi pentru a avea un somn sănătos: „Nu mergeți la culcare dacă nu vă este somn, așteptați până când vă simțiți cu adevărat obosiți. Mențineți un orar regulat de somn, inclusiv în zilele libere sau în weekend. Creați o atmosferă relaxantă: departe de stimuli auditivi și luminoși, spațiul bine aerisit, tempe-ratura ambientală 20-220C, pat confortabil. Evitați să vă gândiți la problemele de peste zi. Mai bine amânați rezolvarea lor pentru ziua următoare. Evitați, de asemenea, cititul, scrisul, mâncatul, vorbitul la telefon sau privitul la televizor stând așezați pe pat”, a explicat psihologul Irina Fuerea, pentru Jurnalul Naţional. Statisticile medicale arată că, la nivel global, între 30% și 50% din populaţie suferă de insomnie, iar unul din 10 oameni au insomnie cronică.

Lipsa somnului afectează performanța generală a organismului și influențează calitatea vieții. Prea puțin somn poate duce la iritabilitate, dificultăți de concentrare sau schimbări ale dispoziției. De asemenea, oboseala datorată somnului insuficient influențează felul în care facem față stresului cotidian și ne împiedică să ne mobilizăm pentru a face lucrurile care ne plac.
Irina Fuerea, psiholog

Insomnia poate fi şi o manifestare a unor boli grave: afecțiuni neurologice, astm, insuficiența cardiacă, depresie, reflux gastroesofagian

Un dormitor aerisit şi liniştit, evitarea meselor copioase şi a excitanţilor, învăţarea unor tehnici de relaxare, un pahar de lapte (conţine triptofan) cu miere sau un ceai de muşeţel şi valeriană contri-buie la un somn mai bun.


 

×