Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că nu toate cazurile de Ebola sunt declarate, existând teama că epidemia va fi greu de ţinut sub control, cu consecinţe majore, în special economice, în ţările sărace. Evident, se pune întrebarea dacă statisticile OMS sunt credibile. Probabil, ele sunt orientative dacă ţinem seama de ceea ce OMS recunoaşte, pe baza informaţiilor personalului din ţările africane bântuite de virusul Ebola, că numărul cazurilor raportate şi numărul morţilor sunt mult subestimate comparativ cu amploarea epidemiei.
Joanne Liu, director în cadrul organizaţiei Medeci fără frontiere, spune că viteza cu care se răspândeşte epidemia depăşeşte capacitatea noastră de a-i face faţă. De altfel, ţările afectate de virusul Eboa au admis faptul că nu pot controla situaţia. «A stăpâni o boală de gravitatea Ebolei presupune o echipă specializată de clinicieni şi de infirmiere de care ţara nu dispune, mărturiseşte dr. Brima Kargbo, şeful serviciilor medicale din Sierra Leone, una dintre ţările puternic afectată de epidemia Ebola. Pentru a limita riscurile, ministrul kenian al sănătăţii, James Macharia, a anunţat oficial suspendarea temporară a intrării în Kenya a pasagerilor veniţi din Sierra Leone, Guineea şi Liberia, ţările africane unde Ebola face victime.
OMS face apel la ajutor internaţional şi indică exemplul centrelor americane de control şi preventie a bolilor din SUA care vor echipa ţările din Africa de Vest, unde epidemia Ebola este activă, cu calculatoare. Acestea vor permite autorităţilor să aibă o viziune, în timp real, asupra evoluţiei acestei infecţii. De asemenea, aceste ţări trebuie să fie capabile să aducă la zi «harta» zonelor afectate şi necesarul logistic. Pentru că, potrivit, specialiştilor, actuala epidemie Ebola nu bate în retragere, dimpotrivă, va continua între 3-6 luni.
În Spania, o persoană se afla internată într-un spital din Alicante, cu suspiciunea de infectare cu virusul Ebola. Este primul caz, după decesul misionarului spaniol repatriat în Madrid la 7 august, internat într-un spital specializat, comunicat de autorităţile sanitare spaniole. Din comunicatul oficial, se ştie că pacientul este internat la Spitalul Sain Jean din Alicante şi ca este într-o stare clinică stabilă, într-o zonă izolată. Se pare că simptomele clinice şi epidemiologice corespund infecţiei cu virusul Ebola.
Surse din spitalul din Alicante spun că, în următoarele zile, medicii vor fi în posesia rezultatelor analizelor necesare clarificării diagnosticului. Exact ca în cazul pacientului de la Ploieşti suspectat de infectare cu virusul Ebola şi în regiunea spaniolă Valence a fost activat protocolul prevăzut în asemenea situaţii.
Miercurea trecută, a fost incinerat preotul spaniol Miguel Pajares, primul decedat european din cauza virusului Ebola. Preotul era misionar în Liberia, unde s-a infectat cu virusul Ebola. El a fost repatriat în Spania şi i s-a administrat un ser experimental american care, din pacate, nu a dat rezultate. Specialiştii au trecut peste autopsie, iar camera unde a fost izolat misionarul spaniol a fost dezinfectată pentru a se evita propagarea unui virus extrem de virulent contra căruia, la ora actuală, nu avem un vaccin. OMS reaminteste că virusul Ebola, comparativ cu virusurile gripale sau bacilul tuberculozei, nu se transmite prin aer, ci prin contact direct cu lichidele biologice ale unei persoane bolnave. În ultimul buletin al OMS (13 august a.c.), sunt menţionate 1.975 de cazuri de Ebola, din care 1.069 de decese.
Citește pe Antena3.ro