IMAGISTICA
Ecograful este una dintre cele mai importante si mai raspandite tehnici imagistice existente, fiind folosit in toate ramurile medicale, de la neurologie la cardiologie, medicina interna si pana la obstetrica-ginecologie.
De structura sa depinde nivelul de performanta al fiecarui aparat, reflectat in viteza de executie si fidelitatea imaginilor. Dintre toate componentele unui ecograf, softul este cel mai important. El este specializat pentru tipul de investigatie necesar: ecocardiografie, obstetrica-ginecologie. Cea de-a doua componenta importanta este sonda, care capteaza imaginile, fiind si ea caracteristica specialitatii careia ii este destinat ecograful: sonda transesofagiana, transabdominala, transvaginala etc. Sonda transabdominala poate fi numita universala, intrucat cu ajutorul ei se poate executa majoritatea tipurilor de investigatii. Sondele nu se deosebesc numai prin forma lor. Deosebirea esentiala este banda de frecventa in care lucreaza, fiecare fiind caracteristica tipului de sonda. Cel mai frecvent intalnite aparate ecograf sunt cele de tip bidimensional (2D), care fac masuratori ale dimensiunilor fatului, il examineaza segment cu segment si constata daca are o dezvoltare corecta pentru etapa de crestere in care se afla. "Ecograful de tip 2D depisteaza unele malformatii, precum defectele de tub neural sau defectele de diafragm (hernia transdiafragmatica). Trecerea de la ecografia in 2D la cea in 3 si 4D a insemnat un pas important in tehnica imagistica", spune conf. dr. Nicolae Poiana, medic primar, sef sectie obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale IOMC Polizu. Cea mai performanta tehnologie ecografica prezinta o imagine tridimensionala in timp real. In Bucuresti exista numai cateva aparate de acest tip. Imaginile transmise de sonda sunt compuse in timp real si transpuse pe monitorul calculatorului, putand fi stocate si transferate pe diverse suporturi. Se poate vedea astfel cum arata un fat in trei dimensiuni si se poate da un diagnostic intrauterin al unor malformatii fetale precum: buza de iepure, gura de lup, focomelia (lipsa unuia dintre segmentele membrului superior-antebratul), malformatii ale peretelui abdominal, ale nasului, globilor oculari. Imaginea in timp real (4D) are avantajul ca ofera o informatie in plus: fatul este surprins in miscare si se pot vedea astfel implicatiile functionale ale unor malformatii. Spre exemplu, la malformatia cunoscuta sub denumirea de "gura de lup" se pot vedea tulburarile de deglutitie.
|
"Indiferent de tipul ecografului la care apeleaza pacientul, este important ca medicul care face ecografii sa aiba o pregatire speciala si o experienta vasta, ce se poate intinde pe cativa ani"
conf. dr. Nicolae Poiana |
Citește pe Antena3.ro