x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Estetica dentara

Estetica dentara

de Dr. Corina Lungu    |    01 Noi 2005   •   00:00
Estetica dentara
LA STOMATOLOG
Estetica dentara este un termen din ce in ce mai des folosit in stomatologie. Cine nu se gandeste sa aiba o imagine perfecta in zilele noastre?
Estetica dentara nu se bazeaza pe restaurarea simetrica a fizionomiei, si asimetria poate oferi un echilibru al statusului dentar.
Prin deschiderea asimetrica a gurii comparativ, stanga-dreapta, se pot percepe gresit alinierea si dimensiunea dintilor.
In estetica dentara, un rol important il joaca culoarea dintilor; fiecare dinte poate avea trei culori (pornind de la marginea gingivala catre marginea incizala); pot fi opaci sau transparenti; dintii pot avea pozitii modificate pe arcada si deci iluzia optica a unei alte culori fata de dintii vecini.

Culoare si materiale


Alegerea culorii pentru coroane de acoperire, fatete sau obturatii se face impreuna cu pacientul dupa o cheie de culori speciala, langa o sursa de lumina naturala. Dintii care nu coincid cu o anumita culoare din cheie se pot machia, obtinandu-se astfel culoarea dorita.

Materialele folosite in restaurarile estetice sunt ceramicele si compozitele foto polimerizabile.

Materialele ceramice pot fi sustinute si pe suport metalic (Cr-Ni, Au-Pt, Pd-Pt).

Efectul maxim fizionomic este insa dat de fatetele ceramice si de coroanele integral ceramice, dar numai in anumite cazuri clinice care permit realizarea acestora.

Materialele compozite de ultima generatie sunt formate din nanoparticule, ceea ce le confera o mai buna rezistenta mecanica si colorimetrica; in timp pot lua culoarea dintelui pe care sunt puse - acest fenomen numindu-se fotomimetism. Pentru un zambet cat mai natural, din ce in ce mai multi pacienti vor sa-si inlocuiasca obturatiile metalice din amalgam cu cele fizionomice din compozite. Trebuie avuta in vedere insa prepararea corecta a cavitatilor si respectarea stricta a fazelor de lucru, pentru a nu aparea in timp carii secundare marginale sau coloratii marginale.

Periaj corect


Un aspect deosebit de important in estetica obturatiilor compozite pe dintii frontali il constituie si starea de sanatate si igiena a gingiilor.

Dupa 30 de ani, gingiile isi modifica structura. Stimularea circulatiei sangvine in papilele gingivale se face printr-un periaj corect si consecvent. Inainte de a trece la cosmetizarea dintilor este necesar un detartraj profesional (ultrasunete, periaj, air flow) si, eventual, o albire a dintilor (acasa sau la cabinet), in special la pacientii nefumatori si la cei care nu consuma des lichide foarte colorate.
Foarte important pentru efectul estetic al obturatiilor fizionomice este suprapunerea de straturi diferite, opace si transparente, de diferite orientari, culori si grosimi, pentru a obtine o culoare cat mai naturala.

Estetic nu inseamna neaparat simetric. Naturaletea poate fi data si de mici inghesuiri dentare si de variatii de culoare.

×