x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Evaporarea grasimilor

Evaporarea grasimilor

28 Feb 2005   •   00:00

METODE DE SLABIT
Sauna este un obicei finlandez de peste 2.000 de ani. In finlandeza, sauna se traduce prin "transpiratie".
LIANA HAINAROSIE

Chiar daca este o practica veche, asta nu inseamna ca nu se mai foloseste si in zilele noastre. Dimpotriva. Datorita proprietatilor sale de a elimina prin transpiratie reziduurile care impiedica buna functionare a organismului, cabina din lemn, cu aer cald care poate ajunge la temperatura de aproximativ 100 de grade Celsius, este din ce in ce mai utilizata. Sauna este si un bun mijloc de slabire. Prin aplicatiile generale de caldura si efectul de sudatie se elimina 70%-75% apa, 30%-25% grasimi si substante nocive din organism.

Efecte vizibile in 2-3 luni

O sauna clasica presupune trei niveluri. Temperatura creste in functie de aceste niveluri. Doctorul Georgiana-Ozana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, recomanda 30 de minute de sauna de trei ori pe saptamana, cu eventuale diferente termice si cu modificarea umiditatii (se toarna apa peste carbunii incinsi). Cele 30 de minute sunt repartizate astfel: cate 10 minute pentru fiecare nivel de temperatura - de la primul, cu o temperatura de la 50-60 de grade, pana la ultimul, cu temperatura ce poate ajunge la 100 de grade.

Dupa 2-3 luni de sauna putem slabi intre 3 si 5 kg. Este indicata sauna ca procedura intercalata intre inot sau gimnastica si masaj de intretinere. Indicatia doctorului Georgiana-Ozana Tache este ca, in cele trei zile cand mergem la sauna, sa renuntam la efortul fizic sustinut, gen fitness, in favoarea inotului sau aquagimnasticii. Sauna contribuie la eliminarea kilogramelor suplimentare, nefiind conditionata de restrictii alimentare. Totusi trebuie sa consumam alimente care au in compozitie o cantitate mare de apa (fructe si legume). Zilnic trebuie sa bem cel putin 2 litri de apa, de sucuri, nu neaparat carbogazoase, spune dr. Georgiana-Ozana Tache. Prin hidratarea organismului este evitata si pierderea unor elemente vitale acestuia. Pielea are cel mai mult de suferit de pe urma deshidratarii, prin aparitia vergeturilor, ridurilor, cutelor cu aspect neplacut. Sauna este si un mijloc de relaxare, mai ales daca este asociata cu meloterapia, cromoterapia si aromoterapia.

Sauna nu este recomandata persoanelor care sufera de boli respiratorii, astm, bronsite si nici celor care au probleme dermatologice. De asemenea, persoanele cardiace trebuie sa fie cumpatate, deoarece caldura provoaca vasodilatare si accelereaza bataile inimii.

RECOMANDARI. La sauna putem merge la recomandarea medicului de familie, balneologului, cardiologului sau din proprie initiativa. Sauna este indicata atat femeilor, cat si barbatilor, cu greutate normala, dar si cu diferite grade de supraponderalitate. Specialistii spun ca e necesara o atentie mai mare in cazul copiilor sub 14 ani si al batranilor peste 65 de ani. Persoanele blonde trebuie sa-si limiteze timpul petrecut la sauna, deoarece au pielea sensibila la efectul termic. Femeile insarcinate trebuie sa evite sauna.

STIATI CA
  • In Finlanda, sauna nu este un lux. Fiecare familie, bogata sau saraca, are propria sauna, pe care o utilizeaza cel putin o data pe saptamana. La o populatie de 5 milioane de cetateni exista 1.400.000 de saune, ceea ce inseamna ca proportia este de o sauna la patru persoane.
  • ×
    Subiecte în articol: sauna