x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Farmacia din stup

0
24 Ian 2005 - 00:00

TERAPII ALTERNATIVE


CAMELIA TANASA - inginer chimist, specialist in biotehnologie

Polenul este ceea ce specialistii in nutritie numesc un aliment natural ideal, fiind un produs deosebit de complex si cu o valoare nutritiva extrem de ridicata.

Compozitie

In medie, polenul contine 35% proteine, 55% carbohidrati, 2% acizi grasi si 3% minerale si vitamine. Este deosebit de bogat in vitaminele din complexul B (in special B12) alaturi de A, C, D si E, iar din clasa mineralelor cele mai mari concentratii le inregistreaza: K, Ca, Mg, Fe si Zn, acesta din urma fiind mai rar intalnit in alimentatia cotidiana. Cu exceptia semintelor de dovleac, restul vegetalelor curente nu contine cantitati semnificative din acest microelement. El contine de asemenea cantitati semnificative de lecitina, beta-caroten si seleniu. Sintetizand, este suficient de elocvent sa mentionam ca el contine 22 de aminoacizi, 27 de minerale si aproximativ 5.000 de enzime si coenzime. Aceasta combinatie de elemente il face sa fie si o sursa excelenta de antioxidanti.

Recomandari

Anotimpul rece aduce gripe, raceli sau simple guturaiuri, dureri reumatice si, bineinteles, o nevoie sporita de vitamine si minerale pentru a compensa lipsa legumelor si fructelor de peste vara. Dintre produsele stupului, polenul ofera rezultate remarcabile in afectiunile de sezon. De altfel, polenul este unul dintre cele mai vechi remedii utilizate. A fost nevoie de mai mult de un mileniu pentru ca specialistii sa ii recunoasca proprietatile binefacatoare, sa redescopere ceea ce stramosii nostri cunosteau despre proprietatile lui miraculoase.

Studii recente au dovedit capacitatea polenului de a stimula refacerea mai rapida a organismului dupa tratamente radiative, boli infectioase sau in cazul tulburarilor de somn. Ca tonic general sau ca supliment alimentar in sezonul rece in stari de oboseala usoare sau ca adjuvant la tratamentul antireumatic sunt suficiente trei lingurite pe zi, cate una dupa fiecare masa principala sau intre ele, timp de 15-20 de zile. Daca suferim sau am suferit de afectiuni hepatice recent sau avem tulburari frecvente de somn, doza poate creste la 4-6 lingurite pe zi, minimum 30 de zile, ideal 2-3 luni. Copiii sub trei ani, diabeticii si suferinzii de hipertrofie de prostata nu trebuie sa apeleze la acest tratament. Toti ceilalti il pot utiliza cu incredere.

IMUNITATE
Polenul are un rol major in cresterea imunitatii organismului si este extrem de eficient in cazul anemiilor, starilor de stres si de oboseala cronica si in intreaga gama de afectiuni hepatice, fiind un regenerator hepatic apreciat pretutindeni. Este util celor de varsta a treia, asigurandu-le surplusul de vitamine si minerale necesar si ajutand la ameliorarea si prevenirea problemelor reumatismale specifice concomitent cu cresterea imunitatii organismului si reglarea tranzitului intestinal.

 



Mai multe titluri din categorie

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de