x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Febra hemoragică Ebola. În Africa de Vest s-au înregistrat 1.048 de cazuri din care 632 de decese

Febra hemoragică Ebola. În Africa de Vest s-au înregistrat 1.048 de cazuri din care 632 de decese

de Magda Marincovici    |    29 Iul 2014   •   20:17
Febra hemoragică Ebola. În Africa de Vest s-au înregistrat 1.048 de cazuri din care 632 de decese
Sursa foto: Thinkstock

În ţara noastră nu avem niciun caz de febră cu virusul Ebola. Totuşi este bine să informaţi corect, în contextul epidemiei semnalate de OMS în Africa de Vest, subliniază prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI “Matei Balş”. Virusul ucigaş Ebola s-ar putea răspândi aidoma focului într-o pădure, spun autorităţile sanitare americane, cerând persoanelor care călătoresc în Africa de Vest să ia toate măsurile de prevenire a epidemiei. “Probabilitatea unei epidemii pornite din Africa de Vest este mică, estimează Stephan Monroe de la Centrele de control şi prevenţie a bolilor (CDC). Totuşi, el nu exclude “o evoluţie rapidă”. De aceea, CDC trebuie să fie pregătite să facă faţă posibilităţii ca un călător să aducă boala în SUA. Neliniştea porneşte de la faptul că epidemia dă semne că este “reînsămânţată”, că este ca un foc într-o pădure. Dar focul poate cuprinde pădurea de la scânteile unui singur arbore ce arde, explică sugestiv Stephane Monroe. Iată că doi americani, ambii angajaţi în lupta contra febrei hemoragice în cadrul unei organizaţii umanitare, provocată de virusul Ebola în Africa de Vest, au fost contaminaţi în Liberia. Amândoi primesc îngrijiri intensive, sunt în carantină, dar este vorba, bineînţeles, despre o situaţie periculoasă şi înspăimântătoare”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a organizaţiei umanitare. Potrivit OMS, febra virală hemoragică (Ebola) este o boală severă, în mare măsură letală, rata de deces fiind de 90%. Infecţia se transmite prin contact direct cu sângele, fluidele biologice sau ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate. Persoanele contaminate au nevoie de îngrijiri medicale speciale. În perioada epidemiei, mai expuse infecţiei sunt cadrele medicale, familiile lor şi persoanele care intră în contact cu bolnavii sau decedaţii. Doctorul Peter Piot, descoperitorul virusului Ebola, atragea atenţia că această epidemie ar putea fi “fără precedent”, tocmai pentru că este unul dintre cele mai ucigaşe virusuri. Boala debutează cu simptome nespecifice: dureri de cap, stare de greaţă şi vomă, diaree, febră. Dar evoluează rapid cu complicaţii grave şi hemoragie provocatoare de deces. La ora actuală, nu avem un vaccin contra acestui virus. “Trebuie să intri în contact foarte apropiat pentru a te infecta. Doar a sta în autobuz lângă cineva care are Ebola nu reprezintă o problemă”, spune dr. Piot.

Prof. dr. Streinu-Cercel spune că, “deşi nu am avut şi nu avem infecţie cu virusul Ebola, totuşi trebuie să fim pregătiţi, mai ales că este o boală severă şi că unele virusuri hemoragice se pot transmite prin contact direct. În cazul unui suspect sau al unui pacient confirmat, este obligatorie izolarea acestuia, evitarea contactului direct cu sânge sau lichide biologice de la acesta, cu obiecte folosite de acesta. În cazul apropierii la o distanţă de sub un metru de acesta, este necesară o protecţie specială: ecran facial sau mască chirurgicală, ochelari de protecţie, echipament special, mănuşi. Eşantioanele prelevate pentru diagnostic de la pacienţi trebuie manipulate potrivit regulilor stabilite în aceste situaţii. De asemenea, trebuie evitat contactul cu bolnavul, să ne spălăm frecvent şi corect pe mâini, să decontaminăm cu substanţe speciale obiectele folosite de bolnav, să respectăm indicaţiile autorităţilor în cazul călătoriei în zonele afectate. Într-un comunicat din 29 iulie, MAE “recomandă cetăţenilor români să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemie, iar celor aflaţi deja pe teritoriul statelor afectate, să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă”. Potrivit unui buletin al OMS din 17 iulie, numărul cumulat al cazurilor de infecţia Ebola în cele trei ţări africane (Guineea, Liberia, Sierra Leone) afectate a ajuns la 1.048, din care 632 de decese.

Citește și Predicțiile lui Nostradamus din „Cartea pierdută”: S-au deschis PORȚILE IADULUI

×
Subiecte în articol: epidemie ebola