de KARIN AUNER, Clinica Stomatologica ERA | |
LA STOMATOLOG | |
Se zice ca romanii sunt maestri in a gasi tapi ispasitori, adica acea specie de creaturi responsabile pentru toate greselile, rautatile sau incapacitatile noastre de a actiona.
Asadar, si pentru starea precara a sanatatii noastre orale cineva ar trebui tras la raspundere, fiindca este o trista certitudine aceea ca stam prost cu... gura.
Desi poate ar parea ca acesta este scopul articolului de fata, ei bine, probabil ca de un mai mare ajutor ar fi sa cautam impreuna niste solutii pentru problema aceasta.
Norme de igiena
Un prim pas ar fi sa constientizam ca ea exista si ca ar trebui adresata. Pasul urmator ar fi sa tragem cu ochiul la solutiile deja existente in lumea larga, fiindca, evident, cineva a facut pana acum incercari diverse de solutionare a chestiunii in cauza. Ce se intampla in alte tari: asigurari de sanatate care acopera partial sau total problemele stomatologice, programe de fluorizare a apei potabile sau de administrare de suplimente de fluor, ore de educatie sanitara in scoli. Ce putem noi face, in afara de lamentatul ca nu sunt fonduri suficiente alocate inca sanatatii sau ca nu exista un sistem centralizat de distributie a apei potabile sau cine stie ce dezvaluiri cum ca fluorul ar dauna grav sanatatii? Nu frematati inca, nu am solutii pentru sistemul romanesc de sanatate, dar putem incepe cu niste lucruri de bun simt: cu totii vrem sa ne fie mai bine... astea sunt truisme, o sa spuneti. Da, sunt lucruri simple, dar de la ele trebuie inceput: sanatatea orala are intr-o foarte mare masura de-a face cu igiena si cu precautia. Igiena inseamna acea indeletnicire zilnica de a ne spala
dintii si aducerea aminte ca de doua ori pe an sa vizitam un cabinet stomatologic, unde sa beneficiem de o curatare profesionala si de o verificare. Prevenitul este cel mai ieftin si netraumatizant tratament posibil!
Ca veni vorba de preventie, copiii nostri nu ar trebui sa sufere din cauza dintilor: atunci intrebati-va medicul stomatolog cum le-ar trebui administrat fluorul. Cu toate controversele in jurul acestuia, data fiind experienta indelungata in multe tari cu fluorizarea apei potabile, este clar ca beneficiile sale sunt incontestabile. In orice caz, unde ar trebui sa ajungem este un punct in evolutia noastra in care ne preocupa sanatatea noastra intr-un mod activ: adica respectam niste norme de igiena si ne rezolvam din timp niste probleme. Ce mai putem schimba, si este de dorit sa se intample aceasta, este perceptia de-acum eronata asupra medicului stomatolog, care ar fi o creatura sadica si insetata de sange... Din fericire, evolutia tehnologica ne-a adus niste beneficii evidente in domeniul serviciilor medicale, avantaje care se rasfrang si asupra actului stomatologic, care nu mai este de mult o tortura: s-au inventat deja de ani buni anestezia si injectiile cu ace atraumatice! Asadar putem sa incepem drumul spre "fericirea dintilor" cu niste pasi mici, cu schimbarea atitudinii. De aici porneste progresul... restul se rezolva in cabinetul stomatologic!
FLUOR. Aveti obiceiul de a va spala pe dinti de mai multe ori pe zi pentru a evita aparitia cariilor? Bravo! Studiile arata ca fluorul din pasta de dinti permite remineralizarea dintilor. Stim ca atacurile acide provocate de bacterii afecteaza stratul protector al dintilor. Astfel, fluorul lupta contra bacteriilor si protejeaza emailul dentar. Importanta este cantitatea de fluor existenta in saliva care sa permita remineralizarea dintilor. Asadar, spalarea de mai multe ori pe zi a dintilor cu o pasta care are in compozitie o cantitate adecvata de fluor este esentiala pentru sanatatea danturii.
STIRI
|
IAURT. Cercetatorii japonezi au stabilit ca iaurtul consumat frecvent inlatura mirosul neplacut al gurii. Proprietatile dezodorizante ale iaurtului sunt legate de bacteriile pe care le contine acesta: Lactobacillus Bulgaricus si Streptococcus Thermophilus. Cercetatorii au tinut sub observatie persoane care au trebuit sa bea cate 90 ml de iaurt zilnic, timp de sase saptamani. Dupa aceasta perioada, la 80% dintre participanti s-a observat o scadere a gradului de afectare a gingiilor si chiar disparitia mirosului neplacut al gurii.
TARTRU. Potrivit statisticilor, daca se uita cu atentie in oglinda, 80% dintre adulti descopera ca au tartru. Aparitia tartrului poate fi prevenita daca va spalati de doua ori pe zi (dimineata si seara) pe dinti. Folosirea unor paste si periute de dinti de proasta calitate, obisnuinta de a manca doar alimente moi si de a mesteca numai pe o parte sunt cauze ale aparitiei tartrului. Acesta poate afecta gingiile si dintii, in acelasi timp, ducand la aparitia parodontozei.
PERIUTE. Cercetatorii de la Institutul Stomatologic din Edinburgh (Scotia) au analizat materialele publicate in ultimul deceniu despre folosirea periutelor de dinti obisnuite si a celor electrice. S-a dovedit ca periutele obisnuite sunt la fel de bune ca si cele electrice. Doar periutele electrice cu cap flexibil sunt putin mai bune decat cele obisnuite. Cercetatorii au remarcat de asemenea ca periutele electrice le sunt utile persoanelor cu posibilitati limitate de miscare si copiilor carora nu le place sa se spele pe dinti si care ar fi atrasi de aceasta "jucarie" interesanta.
COPII. Mamele nu trebuie sa frece niciodata cu alcool gingiile copilului caruia ii apar dintii. Aceasta practica periculoasa era frecventa in trecut. Si in prezent exista mame care folosesc alcoolul pentru calmarea durerilor asociate cu eruptia dintilor. Alcoolul poate calma temporar disconfortul gingival, insa are si un efect toxic direct si, chiar in cantitati mici, poate conduce la hipoglicemie severa si leziuni cerebrale.
PSIHOLOGIE. Nu numai ochii pot fi oglinda sufletului, ci si dintii poarta o serie de informatii despre lumea noastra interioara. Dintii drepti si ascutiti sunt semnul unei persoane energice si cu vointa puternica. Dintii mici vorbesc despre zgarcenia stapanului, iar cei mari sunt caracteristici pentru persoanele generoase si deschise. Starea dintelui joaca de asemenea un rol important in determinarea caracterului unei persoane. Cei care au dinti sanatosi si frumosi intra mai usor in contact cu cei din jur, pentru ca nu se simt jenati de propriul zambet. Dintii bolnavi trebuie acoperiti cu mana in timpul rasului, ceea ce le face pe aceste persoane mai inchise in sine si mai putin sociabile.
EXCES. Folosirea excesiva a pastei de dinti cu fluor este periculoasa pentru copii, putand provoca fluoroza (intoxicatie cu fluor) la micutii prescolari. Clatirea dintilor cu substante care contin fluor si administrarea de suplimente cu fluor trebuie efectuate numai de cei care prezinta risc ridicat de dezvoltare a cariilor. Studiile efectuate de specialistii americani au aratat ca aproximativ 10% dintre copii sufera de fluoroza a dintilor de lapte, iar 25% consuma cantitati de fluor mai mari decat ar fi normal.
|