REPORTAJ
Leucemie mieloida. Leucemie acuta limfoblastica. Mielom multiplu... Boli hematologice grele ca niste sentinte definitive. Si totusi sunt semeni ai nostri care reusesc sa le tina in frau. Pentru multi dintre ei singura solutie o reprezinta transplantul de celule stem. La Compartimentul de transplant medular, aceasta procedura a intrat in cotidian. Profesorul doctor Dan Colita, coordonatorul compartimentului, exclama cu o bucurie discreta: "Ce bine ca avem ce sa le facem acestor bolnavi". Si de la an la an creste numarul celor pentru care fiecare zi traita dupa transplantul de celule stem inseamna o victorie.
"Am venit la control"
Maria Calin nu are nimic din datele proprii unei femei internate in spital. De fapt, cand ii spun acest lucru, imi raspunde prompt: "Am venit de la Pitesti pentru control". Sunt controalele de rutina pe care le face orice persoana care a trecut printr-un transplant de maduva.
Maria Calin troneaza ca o invingatoare in varful patului. Poarta un trening rosu si o esarfa pe cap, tot rosie, care contrasteaza puternic cu lenjeria patului, gresia si faianta albe ca laptele. Rade cu pofta, povesteste despre cum s-a distrat de Sarbatori, despre colegii de serviciu, dar mai ales despre fiul ei de 11 ani. N-ai crede ca exista ceva care sa o sperie. Ma insel. "Desi nu stiam prea multe despre leucemia mieloida, cand am aflat ca asta e boala de care sufar, m-am speriat. Recunosc ca nu m-am speriat nici cand am facut o recadere, nici cand hemoragia nu s-a oprit aproape trei luni, nici cand am facut bronhopneumonie si a trebuit sa intrerup cura de citostatice, asa cum m-am speriat in fata acestui diagnostic, in iulie 2004". La inceput, boala evolua rapid, in defavoarea pacientei. Apoi, soarele a aparut si in viata Mariei Calin.
In a 112-a zi de la alogrefa
Am intalnit-o pe Maria Calin in a 112-a zi de la efectuarea alogrefei, intr-un salon special in Compartimentul de transplant medular de la Fundeni. Sansa a fost ca unul dintre cei doi frati s-a dovedit a fi donatorul compatibil 100% cu Maria. In iunie 2005, profesorul doctor Dan Colita, impreuna cu medicii specialisti Alina Tanase si Szofia Varadi, efectueaza alogrefa, iar de atunci Maria vine periodic la controale. Si, "multumesc lui Dumnezeu, am avut putine complicatii", rosteste Maria. Viata Mariei a intrat in normal, cu o singura exceptie: nu a reluat serviciul. "Ma consider sanatoasa. Vin la controale, iar rezultatele sunt OK."
"Sansa mea, transplantul"
Liana Moga are acum 20 de ani. Este vecina de pat cu Maria Calin. Acasa, la parinti, in localitatea Vadul Crisului de langa Oradea, sunt doua surori. Ele nu vor uita niciodata vara anului 2003. Pentru ca atunci Liana a avut o saptamana de rau: dureri de cap, greata, voma, dar mai ales oboseala si scaderea poftei de mancare. A mers la medic, i s-a recomandat un set de analize. Liana tine minte buletinul de analize din data de 9 iunie 2003, de la Oradea, pe care scria fara drept de apel: leucemie acuta limfoblastica. A venit rapid la Fundeni, unde s-a confirmat diagnosticul. "Am facut patru cure de citostatice, am intrat in remisiune, dar am facut o recadere. Am continuat tratamentul. Dar stiam ca singura mea sansa o reprezinta transplantul", ne povesteste Liana. Daca ar fi dupa Liana, ar trebui ca in certificatul ei de nastere sa fie trecuta data de 30 iunie 2003, cand a fost efectuat transplantul. Pentru ca Liana crede ca a venit pe lume a doua oara, aici la Fundeni, cu ajutorul echipei profesorului Dan Colita.
Din intamplare
Mariana Sandu avea nevoie de medicamente pentru poliartrita. Pentru a le obtine gratuit e nevoie de intocmirea unui dosar, cu analize care sa confirme diagnosticul. Numai ca analizele au aratat ca Mariana Sandu, de 55 de ani, din Galati, sufera de mielom multiplu. E norocoasa, caci in cazul ei e posibil autotransplantul si foarte curand va avea loc procedura. Mariana Sandu le priveste pe colegele ei de salon, Maria si Liana, si are convingerea ca si ea va reusi sa invinga boala.
PROIECTE. Liana Moga a terminat anul trecut liceul. Din cauza bolii a amanat inscrierea la facultate. Dar pentru ca pe masura ce trece vremea vine mai rar la controale si are mai mult timp, este decisa sa urmeze o facultate cu profil economic.
PRIMUL. Nicolae Dicu este pacientul cu numarul unu pe acest an care va fi supus unui transplant de maduva. Diagnosticul este de mielom si a fost selectat pentru autogrefa. "Terapia actuala moderna - citostatica - nu vindeca aceste boli. In aceste boli maligne, autotransplantul este o metoda de rutina, inclusa in protocolul de tratament initial, cu ajutorul caruia speranta de viata a pacientilor se dubleaza", precizeaza prof. dr. Dan Colita.