Oameni de stiinta de la universitatile Minnesota (SUA) si Leeds (Marea Britanie) recomanda includerea in dieta zilnica a fructelor uscate, cum ar fi caisele, merele, curmalele, smochinele, stafidele si prunele uscate, potrivit portalului MedDaily.
Fructele uscate sunt - conform acestora - surse excelente de fibre solubile, au un indice glicemic scazut si joaca un rol important in prevenirea simptomelor diferitelor tulburari metabolice.
Pe langa faptul ca sunt bogate in fibre, fructele uscate contin un numar de compusi biologic activi, precum si vitamine si minerale, unice pentru fiecare fruct. Datorita componentei lor antioxidante, fructele uscate inhiba evolutia cancerului, previn afectiunile cardiovasculare si inflamatiile interne.
Expertii au respins cu aceasta ocazie convingerea larg raspandita ca fructele uscate ar avea un continut ridicat de zahar, atragand atentia ca atunci cand este luat in considerare raportul dintre cantitatea fructelor si cea de apa folosita in timpul procesului de deshidratare, zaharul natural si caloriile nu sunt mai mari decat in fructele proaspete.
Fructele uscate au fost incluse deja pe lista produselor recomandate pentru consumul zilnic in Argentina, Australia, Canada, Franta, Germania, Italia, Suedia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
Pe langa calitatea nutritionala importanta, fructele uscate pot rezista un timp mai indelungat decat cele proaspete, au costuri relativ scazute, sunt usor de stocat, de transportat, si, cel mai important, ele sunt disponibile pe tot parcursul anului. Totodata, expertii recomanda pentru consum fructele uscate pe cale naturala, fara adaos de sulfiti.