x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fumatul duce la impotenţă

Fumatul duce la impotenţă

de Steluta Indrei    |    27 Feb 2012   •   21:00
Fumatul duce la impotenţă

Riscul de cancer pulmonar este arhicunoscut printre fumatori si aproape nici nu mai este luat in seama. Putini stiu insa ca fumatul duce la aparitia tulburarilor de erectie.

In Romania, aproape 30% dintre barbati recunosc ca au sau au avut disfunctii erectile. Studii recente realizate de Action on Smoking and Health si British Medical Association arata ca fumatul creste riscul impotentei cu 50%. Iar acest risc poate fi chiar mai mare in cazul asocierii fumatului cu factori de stres.

De ce barbatii care fumeaza isi reduc singuri performantele sexuale? 'Pentru ca nicotina este unul dintre cei mai puternici vasoconstrictori naturali. Fumatul produce vasoconstrictie, ceea ce afecteaza functionarea normala a tesutului erectil. Or, functia erectila normala implica interventia unor factori vasodilatatori, care din cauza nicotinei au o actiune limitata', explica doctor Victor Cauni, medic primar urolog la Spitalul Clinic Colentina.

Mai exact, nicotina provoaca vasoconstrictie periferica acuta. De aceea, cele mai afectate sunt valvele din peretii venelor care mentin sangele la nivelul penisului, asigurand persistenta erectiei. In consecinta, chiar daca se produce erectia, aceasta dureaza mai putin. Fumatul reduce in mod semnificativ dorinta si placerea sexuala a barbatilor, chiar si in cazul celor tineri de 20-30 de ani. Dar fumatul afecteaza pe termen lung functia erectila normala, intrucat contribuie la aparitia unor boli cronice care afecteaza circulatia sanguina, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bronho-pneumopatia obstructiva cronica.

Barbatii care fumeaza nu-si pericliteaza doar propria viata sexuala, ci si fertilitatea partenerelor. Un studiu realizat pe un esantion reprezentativ de 4.800 de femei nefumatoare, la Universitatea Centrului Medical Rochester si publicat in Tabacco Control, a scos in evidenta ca expunerea femeilor la fumat pasiv, pentru mai mult de 6 ore zilnic, creste cu 68% riscurile acestora de infertilitate. 4 din 5 femei incluse in studiu au recunoscut expunerea la fumatul pasiv in timpul vietii. Mai mult, 40% dintre acestea au recunoscut ca s-au confruntat cu infertilitate.

Viata sexuala normala nu este deloc un aspect de ignorat, atrage atentia psihologul Lavinia Tilea, din cadrul Programului National Stop Fumat. Specialistul le recomanda celor care doresc sa renunte la tigari sa se adreseze acestui program. Pentru ca dependenta de tutun este o boala cronica. Si, ca orice boala, trebuie sa beneficieze de un tratament medicamentos si de ingrijire din partea medicului. Cei care vor sa se lase de fumat pot beneficia de toate acestea prin Programul National Stop Fumat.

Potrivit medicului Magdalena Ciobanu, coordonatoarea programului, echipe de medici si psihologi specializati in tabacologie sunt prezente in centrele Stop Fumat din tara pentru a le acorda asistenta medicala si suport psihologic celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava - dependenta de nicotina. Informatii despre centrele Stop Fumat pot fi gasite pe site-ul www.stopfumat.eu si la Tel Verde: 0800/878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021/3356920.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate