x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gesturi care merg la inima

Gesturi care merg la inima

28 Mar 2005   •   00:00


  • de OANA ANTONESCU
  • PRIMUL AJUTOR
  • "E bine ca atunci cand acordam primul ajutor sa nu efectuam manevre complicate, ci sa facem tot posibilul ca bolnavul sa ajunga in cel mai scurt timp la spital", ne sfatuieste medicul primar Rodica Ciolacu, de la Departamentul de urgente majore al Spitalului de Urgenta Floreasca. Semnele caracteristice ale unui infarct miocardic sunt durerile severe in piept, care pot sa iradieze in brat si/sau gat pana la maxilar. Daca pacientul este constient, va arata palid, transpirat si va acuza dureri si lipsa de aer. Pentru a-l ajuta, este nevoie sa-i desfacem bluza, cravata si sa-l asezam in pozitia de siguranta, intors intr-o parte sau lasat pe scaun, pe pat, cu trunchiul ridicat la 40 de grade.

    Nitroglicerina la purtator

    O pastila de nitroglicerina asezata sub limba ii poate fi de un real ajutor celui care sufera un infarct miocardic, pentru ca se absoarbe foarte rapid si durerea se va ameliora. Persoanelor cu probleme cardiace le este recomandat sa pastreze intotdeauna in casa pastile de nitroglicerina in eventualitatea unui infarct miocardic.

    Tehnici de resuscitare

    Daca pacientul nu mai are puls si nu mai respira se incepe resuscitarea. "Trebuie stiut insa ca masajul cardiac si respiratia gura la gura nu rezolva direct criza, ci numai atunci cand ajunge la spital, pacientul poate fi ajutat pe deplin de cadrele medicale", ne spune medicul

    Rodica Ciolacu. Pentru a efectua un masaj cardiac trebuie sa actionati pe abdomenul victimei, sub coaste. Asezati o mana deasupra celeilalte si efectuati compresii rapide si ritmice, apasand spre interior si in sus. Dupa fiecare compresie, sternul este lasat sa revina in pozitia initiala.

    Pentru ca stopul cardiac este urmat invariabil si de stop respirator, cel care acorda primul ajutor va trage adanc aer in piept si va insufla cu putere aerul in caile respiratorii ale victimei. Resuscitarea cardiaca trebuie sa alterneze cu ventilatia artificiala, de regula doua insuflatii, urmate de 12-14 compresii.

    PASUL 1

    Pozitia de siguranta permite o mai buna respiratie si previne reflexul de voma.
    PASUL 2

    Masajul cardiac se executa cu podul palmei, degetele fiind ridicate pentru a evita comprimarea coastelor.
    PASUL 3

    Manevrele de respiratie artificiala sunt obligatorii in acordarea primului ajutor in cazuri de atac de cord.
    ×