ALERTA DE GRADUL III
Vestea ca la un copil turc decedat s-a constatat o mutatie specifica virusului gripei aviare H5N1 a pus lumea pe jar. Probele au fost analizate intr-un laborator britanic. Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii evita un raspuns categoric. Inca nu se stie daca virusul ar putea deveni un pericol fatal pentru om. "Nu avem nici o informatie care sa sugereze ca acest virus este mai patogen sau mai periculos decat alte virusuri", a precizat purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Maria Cheng. A fost constatata o mutatie intr-o zona a proteinei hemaglutinina. Dar se pare ca este o mutatie minora si nu putem spune cu precizie ce semnifica ea, a adaugat Maria Cheng, spunand ca pentru aceasta este necesara examinarea datelor epidemiologice.
Mutatia constatata la laboratorul britanic Mill Hill in probe prelevate de la doi pacienti turci priveste o singura susa virala, motiv pentru care este mai intelept sa nu ne lansam in generalizari, a declarat Maria Cheng. Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt de parere ca pentru concluzii definitive se impun analize suplimentare. Este prea devreme pentru a spune daca acest tip de susa virala ar putea sa se transmita usor de la pasari la oameni si daca aceasta ar putea marca un nou pas spre "umanizarea" virusului, care permite acestuia sa se fixeze pe celulele omului. Dar, ca si virusurile gripei obisnuite, ele sunt supuse permanent mutatiilor, sunt de parere oficialii OMS.
Invadarea organismului
Directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino, doctorul Viorel Alexandrescu, explica posibila mutatie a virusului. Sunt posibile modificari de structura care dau virusului o abilitate mai mare de a invada usor organismul si a dezvolta o infectie severa. Aceasta presupune decat evolutia cazurilor individuale si nu o transmitere facila a virusului de la om la om. Se pare ca virusul se caracterizeaza printr-o virulenta crescuta, in sensul de invadare a organismului. La om, el poate provoca o infectie sistemica, care sa cuprinda mai multe organe. Evolutia este severa si conduce la deces in aproximativ 50% dintre cazuri.Se mentine bariera dintre specii
Citește pe Antena3.ro
Transmitere interumana
Gradul IV de alerta pandemica este declarat cand se inregistreaza focare mici cu transmitere limitata interumana, dar cu diseminare foarte limitata, sugerand ca virusul nu este inca bine adaptat organismului omului. In gradul V de alerta pandemica, sunt localizate focare mari de transmitere interumana, iar virusul devine din ce in ce mai bine adaptat organismului uman. Totusi, virusul nu are capacitatea de a se transmite rapid si usor. Gradul VI de alerta este declarat in perioada pandemica. Aceasta perioada are doua etape: prima, cand o parte din tari sunt afectate si a doua, cand afectarea este generala.
SFATUL MEDICULUI
|
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a anuntat ca vor fi identificate posibilele cazuri de gripa aviara la om in cazul unor persoane venite din strainatate, dar si a celor din tara, care locuiesc in zone declarate focare de gripa aviara. "Pana in prezent, nimeni nu a raportat transmiterea de la om la om." In sud-estul tarii se vor instala soft-uri pentru colectarea rapida a datelor, iar personalul va fi instruit cat mai repede posibil. Ministerul Sanatatii are in vedere chiar instalarea de soft-uri pentru medicii de familie. Deocamdata au fost raportate 4.373 de infectii ale cailor respiratorii, 9 suspiciuni de gripa umana, dar care au fost infirmate, 1.459 de pneumonii si 2.914 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, precum si doua decese la persoane peste 65 de ani. Potrivit prof. dr. Streinu Cercel, gripa sezoniera se manifesta prin febra (38- 39 de grade Celsius), dureri musculare si ale articulatiilor, iar gripa aviara, prin febra mare, tulburari de respiratie si de inghitire, alterarea rapida a starii generale de sanatate. Specialistii recomanda evitarea calatoriilor in zonele de risc atat din interiorul, cat si din exteriorul tarii, respectarea igienei personale si a
regulilor de preparare si manevrare a carnii si oualor de pasare.
|