ALIMENTATIE ECHILIBRATA
O masa de sarbatoare trebuie stropita obligatoriu si cu putin coniac, vin sau bere. Bauturile alcoolice au proprietati relaxante si, in unele cazuri, chiar efecte benefice asupra sanatatii. Cu conditia sa fie consumate dupa masa si in cantitati moderate.
Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, barbatii pot bea zilnic 40 ml dintr-o bautura tare, 200 ml vin si 500 ml bere.
Femeile pot sa consume aproximativ jumatate din cantitatea recomandata barbatilor, respectiv 20 ml dintr-o bautura tare, 100 ml vin si 330 ml bere. "Acestea sunt cantitatile de alcool pe care ficatul nostru poate sa le prelucreze intr-o zi fara sa ne punem in pericol sanatatea", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Este recomandat sa incepem
si sa incheiem masa de Craciun cu o bautura amaruie - campari, gin tonic, martini, bauturi care au proprietatea
de a imbunatati digestia.
Friptura din carne rosie trebuie asociata cu un vin rosu, cea din carne alba (peste, pui) - cu un vin alb. Tuica si vinul fiert sunt specifice acestei perioade, dar nici pe acestea nu trebuie sa le consumam in exces.
"Nu trebuie sa consumam alcool ca sa combatem frigul. Ar fi bine daca o femeie ar bea numai 20 ml de tuica fiarta, iar un barbat - 50 ml. Daca insa se consuma 500 ml sau chiar mai mult, deja vorbim despre persoane alcoolice", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.
Citește pe Antena3.ro