x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hapciu! - doar medicul indica tratamentul bolilor respiratorii

Hapciu! - doar medicul indica tratamentul bolilor respiratorii

10 Ian 2006   •   00:00

Doar medicul indica tratamentul bolilor respiratorii de sezon © Epidemie de pojar, varsat de vant si gripa © Cura de ananas cade bine la stomac

Sase luni de haos


editorial de MAGDA MARINCOVICI
Nicolaescu paseste in noul an si se apropie de a sasea luna de cand a fost numit responsabil cu sanatatea romanilor sub semnul haosului si al dorintei de a compromite orice ii sta in cale. Personalitati, legi, institutii. Medici renumiti, sunt tarati prin instante ca niste marionete. Semneaza ordine de demitere. La interval de cateva zile, revoca propriile ordine. Numeste directori interimari. Ii inlocuieste cu altii, la fel de interimari. Cheama la ordine un academician, boier de vita veche, care, de rusinea colegului de partid, bate discret in retragere. Sfideaza printr-o singura declaratie o prestigioasa institutie - Academia Romana.

Aidoma unui contabil de la un fost IAS, trage linie groasa cu creionul chimic dupa prima serie de controale in vreo 150 de spitale. Si cu aceeasi ravna anunta un nou sir de controale in toate cele 450 de spitale din tara. Nu se stie daca vor fi calcate din nou cele 150 de spitale, dar cu siguranta vom asista la continuarea operatiei de epurare a spitalelor de persoanele incomode. Pe la minister si CNAS se lucreaza de zor la punerea cap la cap a criteriilor menite sa tina treaza vigilenta comisiilor plecate pe timp de viscol in control prin spitalele patriei. Secretari de stat, medici prestigiosi au ingrata misiune de a duce la indeplinire actiunea "Spitalul si controlul". Asa ca prin sita controlului sunt planificate a trece macar doua spitale zilnic. De celebrul pachet cu legi care ar reforma sistemul nu se mai apropie nimeni. O teama perfect justificata ii tine la distanta de pachet si pe cei mai fideli sustinatori ai ministrului. Reactiile prompte ale Ambasadei SUA la legea farmaciei demonstreaza ca proprietarul periculosului pachet compromite legile concurentei, doctrina liberala... Intre timp, datoriile spitalelor cresc, pojarul, varsatul de vant si gripa se dezlantuie in voie.

×