Anestezie, spitalizare, două săptămâni de stat la pat, cu dureri aproape insuportabile. Prin aceste suferinţe trec toţi cei care recurg la operaţia clasică de hemoroizi.
Anestezie, spitalizare, două săptămâni de stat la pat, cu dureri aproape insuportabile. Prin aceste suferinţe trec toţi cei care recurg la operaţia clasică de hemoroizi. Extirparea hemoroizilor se poate face însă şi altfel decât chirurgical. Fără internare, fără durere, fără imobilizare la pat. Hemoroizii umflaţi, dureroşi şi care sângerează se pot reduce în volum printr-o procedură de aspirare, cu ajutorul unui aparat special, care montează la “gâtul” hemoroidului un inel de cauciuc. “Acest inel strânge progresiv hemoroidul, oprind vascularizaţia la acest nivel. În cel mult o săptămână, hemoroidul se necrozează şi se elimină o dată cu inelul de cauciuc. Procedura nu este dureroasă, fiindcă hemoroizii sunt situaţi într-un segment al canalului anal fără sensibilitate tegumentară”, ne explică dr Alexandru Septimiu Cristian, medic primar chirurgie generală şi medic coordonator Proctoline România. Acest tip de tratament a apărut pentru prima dată în 1985, în SUA. În România există de un deceniu şi este disponibil doar în câteva clinici private. Eficienţa acestui tip de tratament este superioară celui clasic, chirurgical, ne asigură specialistulAlexandru Septimiu Cristian.
Absenţa durerii
Această terapie modernă are foarte multe avantaje în comparaţie cu intervenţia chirurgicală clasică. Pentru pacient, cel mai mare dintre ele este absenţa durerii. El nu trebuie anesteziat, iar după intervenţie nu va simţi nici un fel de durere, aşa încât îşi poate continua activităţile zilnice fără probleme. Se poate întoarce la serviciu cu propria maşină, imediat după intervenţie. Procedura de aspirare este recomandată doar pentru stadiile al doilea şi al treilea al bolii hemoroidale. În ultimul său stadiu, al patrulea, hemoroidul se poate extirpa doar prin operaţia clasică. “Procedura se efectuează întotdeauna după o rectosigmoidoscopie (colonoscopie pe primii 60 de centimetri ai colonului), fiindcă boala hemoroidală este cauzată uneori de un neoplasm rectal, iar el trebuie neapărat diagnosticat”, semnalează dr Alexandru Septimiu Cristian.
AVANTAJE. La o intervenţie chirurgicală clasică, medicul extirpă mai mulţi hemoroizi odată, de aceea rana din interiorul canalului anal este mai mare, se vindecă mai greu şi la fiecare scaun bolnavul are dureri. Prin terapia modernă se îndepărtează într-o şedinţă un singur hemoroid, aşa încât rana este mult mai mică, iar durerile inexistente. După două-patru săptămâni, prima cicatrice se vindecă şi medicul poate îndepărta un alt hemoroid, pe un ţesut sănătos. “Un alt dezavantaj al intervenţiei chirurgicale este că nu poate îndepărta toţi hemoroizii. Cei rămaşi îşi continuă creşterea, în doi-trei ani ajung la maturitate, dau aceleaşi simptome neplăcute, iar pacientul învinuieşte medicul că l-a operat prost şi hemoroizii au recidivat. Riscul de recidivă este aproape inexistent în cazul tratamentului modern”, precizează dr Alexandru Septimiu Cristian.