Hepatitele virale B si C provoaca decesul a aproximativ un milion de oameni anual, in toata lumea, la nivel national incidenta hepatitelor A si B fiind de 16,2, respectiv 2,4 la 100.000 de locuitori, cea a hepatitei virale C fiind mai scazuta, potrivit datelor prezentate la o conferinta nationala.Pacienti cu boli ale ficatului, sutinatori ai acestora, precum si cadre medicale din intreaga tara au participat la a treia editie a Conferintei Nationale a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), atragand atentia asupra lipsei de informatie la nivelul populatiei dar si asupra problemelor cu care se confrunta bolnavii.
Printre concluziile conferintei, in urma observatiilor si argumentelor aduse de pacienti, s-a numarat si lipsa de informare a populatiei cu privire la etiologia si a modului de transmitere a afectiunilor hepatice.
Specialistii au discutat despre necesitatea ueni campanii de depistare timpurie a bolii, pentru ca oamenii sa afle din timp si sa poata urma terapiile specifice, dar si de o campanie de informare la nivel national, intrucat pacientii au sesizat ca de multe ori sunt discriminati la locurile de munca, in societate si chiar in familie de catre cei neinformati.
Participantii la conferinta au decis sa inceapa demersurile pentru ca listele de asteptare la tratament sa dispara, avand in vedere ca cei mai multi pacienti au fost infectati inainte de anii '90, in spitale, iar acum, protocolul teraputic este incomplet.
Dr. Felicia Coman, sef de sectie Gastrologie la Spitalul Clinic Judetean de Urgente Brasov, a declarat ca este extrem de important sa se constientizeze ca pacientii cu afectiuni hepatice nu sunt un risc pentru ceilalti dar si ca, odata incheiat tratamentul terapeutic, controalele medicale trebuie continuate pe tot parcursul vietii.
Georgeta Negoita, reprezentanta Directiei de Sanatate Publica Brasov, a completat ca, netratate si neacompaniate de masuri si stil de viata, hepatitele virale se cronicizeaza si duc la boli grave, precum ciroza si cancerul hepatic.
"Numai hepatitele virale B si C provoaca decesul a aproximativ un milion de oameni anual, in intreaga lume. Stasticile la nivel national arata ca incidenta hepatitelor virale A si B este de 16,2, respectiv 2,4 la 100.000 de locuitori, pe cand incidenta hepatitei virale C este raportata la 0,3", a precizat Negoita.
Dezbaterile au impus si luarea unor decizii cu privire la demersurile ce trebuie initiate cu scopul de a sensibiliza decidentii in adoptarea unor masuri impetuos necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu hepatita, care au si hemofilie sau talasemie, de cele mai multe ori in urma tratamentelor tranfuzionale.
"Vom incepe demersurile pentru a aduce modificari ale protocolului terapeutic pe hepatite si ciroze de etiologie virala. Avand in vedere complexitatea si evolutia afectiunilor asociate, este necesara prioritizarea la tratament, asemenea celor cu cancer", au subliniat reprezentantii organizatiilor de pacienti.
Specialistii au atras atentia ca este important sa se testeze cat mai multi oameni, pentru a-si putea schimba stilul de viata, pentru a putea fi urmariti de medici si, la nevoie, sa inceapa tratamentele specifice.