x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hipertensiunea arteriala, aflata in topul bolilor romanilor, studiata la nivel national

Hipertensiunea arteriala, aflata in topul bolilor romanilor, studiata la nivel national

de Steluta Indrei    |    14 Sep 2011   •   14:30

Peste 40% dintre romani au hipertensiune arteriala. Mai grav este ca jumatate dintre acestia nu stiu ca sunt hipertensivi si nu iau nici un fel de tratament. Bolile cardiovasculare sunt in continua crestere in tara noastra. Acestea sunt semnalele de alarma subliniate de profesor doctor Maria Dorobantu, presedintele Asociatiei Romane de Hipertensiune, cu prilejul lansarii in tara noastra a celui de-al doilea studiu SEPHAR (Studiul Epidemiologic de Prevalenta a Hipertensiunii Arteriale in Romania).

Studiul se va desfasura in perioada 15 octombrie 2011-15 martie 2012 si va include aproximativ 2.000 de subiecti, un lot reprezentativ pentru populatia tarii noastre.
In cadrul studiului se va evalua la nivel national si prevalenta factorilor de risc cardiovascular in randul populatiei adulte.

Profesor doctor Maria Dorobantu a explicat ca vor fi trimise 4.000 de scrisori catre cetateni din toata tara, selectati aleatoriu, iar dintre acestia vor fi inclusi in studiu aproximativ 2.000. Persoanele incluse vor fi vizitate de un medic de familie, care le va adresa intrebari, le va masura tensiunea si li se vor recolta sange si urina pentru efectuarea gratuita a unor analize pentru determinarea glicemiei, colesterolului, cretininei, hemoglobinei, albuminei etc.

“Am inclus in efectuarea acestui studiu epidemiologic si medicii de familie care au un rol important. Studiul va incepe in Moldova si apoi in celelalte sapte regiuni ale tarii. Studiul este facut dupa acelasi protocol cu Polonia si Slovenia pentru comparatie. Populatia inclusa in studiu are varste intre 18 si 80 de ani', a detaliat prof. dr Maria Dorobantu.
Primul studiu SEPHAR efectuat in tara noastra in 2005 a aratat ca prevalenta hipertensiunii arteriale ajunge la 40% din populatie. Tot atunci s-a constatat ca, din totalul populatiei cercetate, numai 14% dintre subiecti nu au prezentat nici un factor de risc cardiovascular.

Cu prilejul lansarii celui de-al doilea studiu SEPHAR, prof. dr Maria Dorobantu a evidentiat ca se va putea analiza controlul valorilor tensionale si complianta la tratament a bolnavilor comparativ cu primul studiu din 2005.
In 2005, patru din zece romani sufereau de hipertensiune arteriala si mai mult de jumatate dintre ei nu se stiau hipertensivi.
Prezent la lansarea celui de-al doilea studiu, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, doctor Cristian Irimie, a spus ca rezultatele acestuia vor constitui punctul de plecare la dezvoltarea unor programe nationale pentru preventie primara a bolilor cardiovasculare in Romania.

Doctor Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, a atras atentia ca hipertensiunea este un factor important de risc cardiovascular care, asociata cu alti factori de risc, poate duce la infarct, accident vascular cerebral, dementa cerebrala.

×